Românii primesc bani înapoi de la stat. E nevoie doar de o cerere scrisă, sumele intră direct în cont

Ana Anitoiu 04.07.2022, 20:32
Românii primesc bani înapoi de la stat. E nevoie doar de o cerere scrisă, sumele intră direct în cont

Românii primesc bani înapoi de la stat. Este nevoie doar de o cerere scrisă, iar sumele intră direct în cont, conform unei ordonanțe de urgență. Numeroase persoane care au considerat că acele fonduri au fost pierdute pentru totdeauna le vor putea recupera.

Ce categorie de români poate primi bani înapoi de la stat

Mai exact, este vorba despre românii care au plătit următoarele foste taxe auto: taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, prevăzută de vechiul Cod fiscal; taxa pe poluare pentru autovehicule, prevăzută de OUG 50/2008; taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevăzută de Legea 9/2012; precum și timbrul de mediu pentru autovehicule, prevăzut de OUG 9/2013.

Anterior, conform OUG 52/2017, a fost permisă cererea restituirii fostelor taxe auto începând din august 2017 și până în august 2018. Apoi, Guvernul a venit cu OUG 93/2022, ce prevede un nou mecanism de restituire a fostelor taxe auto.

Romanii primesc bani iinapoi de la stat
Romanii primesc bani iinapoi de la stat, intr-o perioada de cinci ani

Până când pot cere românii banii înapoi de la stat

Concret, șoferii au la dispoziție acum cinci ani ca să-și ceară banii înapoi. Adică între data de 29 iunie 2022 și cea de 29 iunie 2027. Tot ce au de făcut conducătorii auto este să depună o solicitare pentru recuperarea sumelor la sediul ANAF, după modelul eliberat de instituție. Soluționarea cererii trebuie să fie făcută în cel mult 45 de zile.

Modelul de cerere de restituire trebuie să fie aprobat în 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până pe 14 iulie 2022, de Ministerul Mediului și Ministerul Finanțelor. În 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței, adică până la data de 28 august 2022, aceleași ministere trebuie să aprobe un ordin comun cu normele pentru aplicarea noului mecanism de restituire.

Prin urmare, după ce apare modelul de cerere, cei care își vor banii înapoi trebuie să îl completeze și să îl depună la Fisc, ca să primească sumele achitate ca taxă auto, precum și dobânzile pentru perioada dintre momentul perceperii taxei și momentul restituirii acesteia.

Această șansă a românilor vine după ce Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât, în 2020, că perioada de solicitare a restituirilor de un an, stabilită prin mecanismul anterior din 2017, a fost mult prea scurtă. Aceasta în comparație cu perioada de cinci ani în care se pot solicita, în mod obișnuit, restituirile de sume de la statul român.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...