Românii primesc ajutor de încălzire de la stat în această iarnă. Se dau 500 de lei pe lună, ce condiții trebuie îndeplinite

Beatrice Dumitru 07.11.2022, 09:19
Românii primesc ajutor de încălzire de la stat în această iarnă. Se dau 500 de lei pe lună, ce condiții trebuie îndeplinite

Din anul 2021, românii pot accesa un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, iar cei care vor să beneficieze de acest ajutor de 5.00 de lei lunar pentru perioada 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023 trebuie să îndeplinească anumite condiții. Iată ce trebuie să facă cei interesați pentru a primi banii.

Condiții pentru acordarea ajutorului pentru încălzire

Ajutorul pentru încălzire se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat. Plata pentru încălzire pentru perioada de 1 noiembrie 2022 și 31 martie 2023 ar urma să intre în conturile beneficiarilor pentru lemne sau alte surse de încălzire.

Una dintre condițiile pe care românii trebuie să le îndeplinească pentru a primi ajutorul pentru încălzire pentru sezonul rece este ca venitul net lunar pe fiecare membru al familiei din care face parte să fie mai mic de 1.386 de lei, iar în cazul persoanelor singure venitul net lunar trebuie să fie maxim 2.053 de lei.

O altă condiție este ca persoanele interesate să depună cererile până la data de 20 noiembrie 2022, dar cei care îndeplinesc criteriile legale pot depăși acest termen, însă pot pierde ajutorul pe lunile care trec.

Românii primesc ajutor de încălzire de la stat în această iarnă. Se dau 500 de lei pe lună, ce condiții trebuie îndeplinite
Românii vulnerabili primesc bani pentru încălzire.

Valoarea ajutorului pentru încălzire

Chiar dacă ar fi trebuit să depună cererile până la data de 15 octombrie, cei interesați pot obține banii și dacă au uitat să transmită documentele. Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure, informează avocatnet.ro.

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
  • în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
  • în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
  • în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
  • în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
  • în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
  • în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
  • în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
  • în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
  • în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură

La stabilirea ajutorului de încălzire, valoarea de referință luată în calcul în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de:

  • 250 lei/ lună pentru gaze naturale;
  • 500 lei/ lună pentru energie electrică;
  • 320 lei/ lună pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Dacă consumatorii vulnerabili îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pentru încălzire pe parcursul sezonului rece, stabilirea dreptului se face prin dispoziție a primarului:

  • începând cu luna depunerii cererii, pentru cei care au depus documentele până la data de 20 a lunii respective;
  • începând cu luna următoare, pentru cei care au depus documentele după data de 20;
  • începând cu luna depunerii cererii, pentru beneficiarii de ajutor social al căror drept de ajutor social este stabilit începând cu acea lună, indiferent de data la care a fost depusă cererea.

Ajutor pentru energie

Pe lângă banii pentru încălzire, persoanele cu venituri mici pot primi și un ajutor financiar suplimentar pentru energie pentru a acoperi o parte din consumul energetic al gospodăriei și se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire.

Valoarea de referință pentru ajutorul pentru energie se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...