Românii, pregătiţi de vacanţă în străinătate, în ciuda pandemiei. Va fi sau nu necesar paşaportul de vaccinare pentru a călători? Ce spun specialiștii

Andrei Cezar 03.02.2021, 12:20

Sătui de incertitudinile generate de pandemie și de o eventuală condiționare a plecării în concedii în funcție de situația epidemiologică, românii au luat cu asalt agențiile de turism și și-au făcut deja rezervări pentru vara ce vine, cu orice risc. Și dacă momentan apetența lor se îndreaptă către destinații exotice precum Maldive și Zanzibar, acolo unde, chiar dacă noi ne află în plină iarnă, sunt temperaturi numai bune pentru plajă, în sezonul estival ce va veni se preconizează plecări masive în vacanțe pe tărâmuri mai apropiate, precum Bulgaria, Grecia și Turcia.

Ce spun specialiștii în turism despre concediile românilor din vara următoare. Vom fi sau nu nevoiți să prezentăm pașaportul de vaccinare

Fără doar și poate, după un an de zile de restricții, românii au lăsat totul în urmă și au făcut tot posibilul să călătorească unde văd cu ochii, ținând cont, bineînțeles, de situația epidemiologică a fiecărei destinații. Astfel că, în acestă perioadă conaționalii noștri s-au împrietenit foarte tare cu meleagurile exotice precum cele din Zanzibar, Maldive sau chiar Egipt, acolo unde au petrecut sejururi de vis la temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Consultantul în domeniul turismului Traian Bădulescu este de părere că o contribuție importantă la ”dezghețarea” turismului a avut-o și apariția vaccinului anti-Covid.

”Se vede clar că turiștii români își doresc mult să călătorească și o dovadă este că în timpul sărbătorilor și în timpul sezonului de iarnă s-au bucurat de mare succes multe destinații exotice, precum Maldive, Zanzibar sau și destinații mai apropiate, calde, precum Egipt și Emiratele Arabe Unite cu Dubai și Abu Dhabi. Românii au mers mai mult în aceste destinații pentru că alte destinații clasice precum Turcia cu Antalya, Grecia, Tenerife, sau Thailanda, Bora Bora în extremul Orient au fost închise.”, a precizat pentru Impact.ro Traian Bădulescu.

Și cum pofta de a călători este resimțită de fiecare dintre noi din ce în ce mai puternic, vara anului 2021 este privită acum drept un cadou pe care l-am așteptat o viață întreagă. Nu e de mirare, astfel, că românii au început deja să-și rezerve bilete pentru sejururi estivale fără a mai fi dispuși să aștepte o altă concluzie despre evoluția pandemiei.

”Rezervările tip early booking au început chiar de la finele anului trecut spre anumite destinații. Poate sună ciudat și lumea s-ar mira de ce au început mai demult. De ce? Pentru că de data aceasta vorbim de poate cele mai flexibile și avantajoase oferte early booking. Paradoxal, din cauza pandemiei, vorbim de o flexibilitate mult mai mare atât în rândul firmelor de turism, hotelierilor cât și al turiștilor care înteleg acest lucru.”, a mai declarat consultantul în turism.

Ce avantaje ai daca îți rezervi acum biletul

Dacă vrei să îți rezervi vacanța de pe acum, este bine să știi că poți beneficia de reduceri substanțiale la pachetele turistice, reduceri care se încadrează între 15 și 35%. În plus, flexibilitatea turoperatorilor nu se oprește aici, putând să beneficiezi și de alte avantaje de care înainte de pandemie nu te puteai bucura.

”Multe oferte early booking presupun plata în patru tranșe ceea ce nu se întampla până acum, avansul de multe ori este 10% sau în anumite situații chiar 0%. Firește turistul trebuie să respecte cele patru termene, penalizările se pun cu mai puțin timp înainte de plecarea la destinație, la anumite oferte turistul poate să își schimbe persoana înscrisă în pachetul turistic, ceea ce nu se putea întampla deloc înainte la rezervările early booking. Spre exemplu, dacă cineva are o problemă poate să treacă în locul lui o rudă sau un prieten, în anumite situații.”, a explicat Traian Bădulescu.

Unde pleaca romanii in concediu, la vara
Unde pleaca romanii in concediu, la vara

Destinațiile preferate de români, pentru vara următoare

Pentru sezonul estival 2021, mulți dintre noi și-au făcut deja rezervări către destinațiile apropiate și des frecventate de-a lungul anilor. Vorbim aici de Bulgaria, Grecia și Turcia. Însă nici România nu lipsește de pe lista de preferințe a conaționalilor noștri. În plus, Egiptul intră și el în categoria țărilor tot mai vizitate de turiștii români în ultimii ani.

”Rezervările pentru Egipt au explodat incredibil începând cu luna noiembrie și eu consider că va rămâne o destinație și pentru sezonul de vară, în special pentru mai-iunie și să spunem sfârșitul sezonului, septembrie-octombrie, pentru că în Egipt este foarte cald.”, este de părere Traian Bădulescu.

Ne trebuie pașaport de vaccinare?

Și cum odată cu pandemia, oamenii au devenit extrem de atenți la sănătatea lor, turistul român s-a obișnuit ca la plecarea în concediu să își facă și asigurare de călătorie care acoperă inclusiv cheltuielile cu spitalizarea unui bolnav de Covid-19.

”Asigurările cele mai importante sunt de două tipuri: asigurarea storno care permite turistului să primească banii înapoi dacă el pățește ceva destul de important, de grav, înainte de a pleca în concediu. De exemplu se îmbolnăvește inclusiv Covid, exista și o clauză, de deces în familie sau distrugerea casei.

Și asigurarea de călătorie care include și asigurarea de sănătate, dacă intervine un accident, o boală în timpul concediului și mai ales în aceste vremuri cu Covid. Este foarte importantă această asigurare dacă turistul este depistat cu Covid la destinație. Dacă nu ar avea asigurare, ar trebui să plătească pentru că multe țări nu suportă spitalizarea sau cazarea. De multe ori turistul trebuie să stea în carantină și nu are cum să părăsească nici destinația. Vă dați seama ce ar însemna 14 zile de carantină plătite în Maldive, sau să stea într-un hotel special. Dacă ai asigurarea, ți se vor deconta banii sau ți-i va plăti asiguratorul. Deci este un mare avantaj și aceste asigurări sunt foarte ieftine, pornind de la 20-30 de lei pentru destinații apropiate precum Bulgaria, pentru o săptămână, până la maxim 100 de lei, dacă vorbim de o perioadă mai lungă de concediu și destinații mai îndepărtate.”, a mai adăugat consultantul în turism.

În opinia lui Traian Bădulescu, cel puțin la nivelul Uniunii Europene nu va exista o condiționare a călătoriilor în funcție de existența sau nu a pașaportului de vaccinare pentru fiecare individ care își dorește să plece în concediu.

”Nu cred că vor fi destinații care vor impune numai acel pașaport verde, pentru că și la nivelul Uniunii Europene s-a discutat că poate fi discriminatoriu. Nu îi poți obliga pe toți să își facă vaccin, deși este indicat și pe de altă parte nu toți o să apuce să facă vaccinul și iar este discrimatoriu. Poate eu îmi doresc să îl fac, dar nu apuc până în toamnă și nu pot să am acel pașaport. Eu cred că vor fi solicitate alternativ testele PCR și pașapoartele verzi, sau cum se mai numesc ele adeverințele de vaccinare. Sunt destinații care nu acceptă adeverințele de vaccinare, cunosc chiar cazuri de turiști români care sunt un pic revoltați – mi-am făcut vaccinul tocmai ca să călătoresc și văd că nu mă acceptă cu vaccin, îmi cer tot test.”, a mai precizat Traian Bădulescu.

Traian Badulescu - consultant turism
Traian Badulescu – consultant turism
Urmăriți Impact.ro și pe