Românii oferă un nou sprijin financiar ucrainenilor. Finanțează proiectul „Mad Max” – mașini blindate pentru Ucraina

Elena Avramescu 25.04.2023, 11:12
Românii oferă un nou sprijin financiar ucrainenilor. Finanțează proiectul „Mad Max” – mașini blindate pentru Ucraina

Românii au decis să ofere un nou sprijin financiar Ucrainei, printr-un proiect unic în lume, a spus unul dintre dintre inițiatorii lui. Este vorba despre modificarea și blindarea unor mașini pentru extracția răniților din Ucraina.

Românii vor finanța proiectul „Mad Max” pentru ucraineni

„Proiectul a fost început de câțiva paramedici care au primit din Polonia, de la o fundație din Pila, un Autobuz Solaris. Cel care a gândit tot conceptul, este un medic militar, cu experiență în războiaiele din Irak: Alex Zynenko”, a spus brașoveanul Radu Hossu, unul dintre inițiatorii proiectului.

Astfel că acest autoturism a fost inițial blindat cu tablă, iar pentru a-l blinda cu adevărat cu plăci metalice de blindaj și pentru a-l echipa în vederea extracției răniților era nevoie de circa 35.000 de euro. Totul a devenit posibil după ce Oleg Gubal, cel cu care Radu Hossu a stat în linia de contact peste două luni de zile, a fost ucis de ruși într-o misiune.

„Acela a fost momentul în care am decis că trebuie să transformăm o tragedie, în ceva care să aducă beneficii celor care luptă, dar și civililor”, spune radu Hossu pe contul său de Facebook.

Romanii ofera un nou sprijin financiar ucrainenilor
Proiectul Mad Max

Se pare că numărul mare de decese în războiul din Ucraina s-au înregistrat în timpul transportului de soldați grav răniți din pozițiile din prima linie la spitale, care sunt localizate la o distanță lungă de tranșee. Astfel că tot proiectul a ajuns să însumeze în jur de 130.000 de euro, bani donați de români, cea mai mare parte fiind cheltuiți pe echipamente medicale și blindate de grad militar.

„Lumea spune că-i desprins din filmul Mad Max. Eu spun că e desprins din realitatea creată doar cu ajutorul vostru”, scrie Radu Hossu.

Proiectul pentru care Radu Hossu a strâns bani de la români cuprinde transformarea și blindarea mai multor autovehicule, cum ar fi o Stație Medicală Mobilă (autobuzul), mașina de Extracție, mașina Logistică, trei sau patru ambulanțe, din care una va fi din lotul celor pe care le duc acum în Ucraina și o barcă motorizată de mare viteză modificată pentru extracție răniți din zone care necesită traversarea de apă.

„În următoarele săptămâni acest proiect extraordinar va fi gata. El va intra în misiune direct în zonele cele mai grav lovite de război. Va salva nu doar viețile soldaților ucraineni, însă va fi și la dispoziția civililor care sunt afectați de invazia ilegală, ilegitimă, imorală a armatei criminalului de război Vladimir Putin. Va avea o capacitate de ala deservi 60 de pacienți pe zi sau 30 de operații de o complexitate mai ridicată”, a mai spus Radu Hossu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...