Românii își pot cumpăra acum vechimea în muncă. Gestul făcut de președintele Iohannis

Iancu Andreea 22.06.2021, 18:04
Românii își pot cumpăra acum vechimea în muncă. Gestul făcut de președintele Iohannis

O veste bună vine din partea Administrației Prezidențiale pentru cetățenii din România care urmează să iasă la pensie. Românii își pot cumpăra acum vechimea în muncă, după ce președintele Iohannis a promulgat marți, 22 iunie, legea care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului prin care este completat actul normativ privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, beneficiarii vor putea afla care sunt condițiile în care pot contribui la vechimea în muncă, prin intermediul unor cotizații suplimentare.

Românii își pot cumpăra acum vechimea în muncă. Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

De anul acesta, românii își pot cumpăra vechimea în muncă, după ce Klaus Iohannis, președintele României, a decis promulgarea legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Astfel, actul normativ, care reglementează aprobarea OUG 163/2020, prin care se stabileşte cadrul legal pentru completarea stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în cazul mai multor beneficiari, stabilește ce se întâmplă în cazul celor care nu au calitatea de pensionar și care nu au îndeplinit stagiul de cotizare în sistemul public de pensii pentru acordarea unei pensii pentru limită de vârstă, a unei pensii anticipate sau a unei pensii anticipate parțial. Aceștia vor putea încheia un contract de asigurare socială prin care se obligă să achite anii de vechime, pentru o perioadă de maximum 6 ani anteriori împlinirii vârstei standard de pensionare.

Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă, se arată în lege.

Potrivit actului normativ, plata contribuției sociale se va efectua într-o tranșă sau eșalonat, sub forma unor sume lunare egale, până la data de 31 august 2023. Dacă totuși la data menționată aceștia nu vor achita contribuția completă, stagiul de cotizare va fi calculat în funcție de plățile efectuate până la acel moment.

În situaţia în care la data de 31 august 2023 contribuţia de asigurări sociale datorată nu este achitată în întregime, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plăţii efectuate, se mai precizează în actul normativ.

Românii își pot cumpăra vechimea în muncă, după ce președintele Iohannis a promulgat legea
Raluca Turcan, ministrul Muncii

Ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România. Cu cât vor crește veniturile pensionarilor în acest an

Sistemul de pensii din țara noastră traversează o perioadă de reformă, după ce Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat că întregul proces de acordare a acestor venituri este analizat și modificat. Astfel, specialiștii lucrează la foc continuu pentru a găsi soluții pentru a ajunge la o echitate în cazul pensiilor românilor.

Avem nevoie de reformă în materie de pensii. Gândiţi-vă că acum avem un deficit la bugetul de asigurări sociale de 16 miliarde. Până în anul 2030 vor ieşi în plus, faţă de cât ies în mod normal, la pensie aproximativ 1,8 milioane de pensionari, ca urmare a boom-ului de natalitate din perioada 1966 – 1969. Ca atare, presiunea pe sistemul de pensii este în creştere, a explicat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului a anunțat ce se întâmplă cu majorările pensiilor, atât de așteptate de către români. Potrivit ministrului Muncii, pensionarii ar putea să primească în plus, anul viitor, cel puțin o creștere echivalentă cu rata inflației.

Legislaţia pe care o avem în momentul de faţă ne-a permis ca anul acesta să mergem pe majorarea pensiilor de 14% făcută la finalul anului trecut şi în condiţiile în care noua lege a pensiilor, cel mai probabil, va fi gata la finalul anului 2022, înseamnă că anul viitor vom rămâne cu actuala legislaţie în materie de pensii şi cel mai probabil vor creşte cel puţin cu rata inflaţiei, a arătat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI