Românii cu credite în lei vor jubila la auzul veștii. Ce a anunțat Banca Națională

Iancu Andreea 07.08.2020, 14:54
Românii cu credite în lei vor jubila la auzul veștii. Ce a anunțat Banca Națională

Achitarea creditelor este tot mai dificilă, în contextul pandemiei de coronavirus. Mulți dintre români au rămas fără un loc de muncă și implicit fără venit. Totuși, cetățenii cu credite în lei se pot bucura de o nouă veste. Anunțul Băncii Naționale îi vizează pe aceia care au de plătit lunar rate la bancă.

Vești bune pentru românii cu credite în lei

Ziua de 7 august este una importantă pentru cetățenii care au un credit la bancă în moneda națională. Astăzi, indicele ROBOR la trei luni a scăzut de la 2,05% la valoarea de 2,04%. Astfel, indicele a atins cea mai mică valoare din martie 2018 și până în prezent. Valoarea ROBOR este una extrem de importantă pentru românii care au rate. În funcție acest indice sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei.

Pe de altă parte, valoarea indicelui ROBOR la șase luni a stagnat la 2,13%. Totodată, Banca Națională a României a luat o decizie importantă pentru economia țării.

Banca Națională a României încurajează circulația banilor
Banca Națională a României încurajează circulația banilor

BNR a decis reducerea ratei dobânzii de politică monetară

Perioada de criză pe care o traversăm necesita măsuri asemănătoare. Astfel, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis să încurajeze investițiile și consumul. Începând din data de 6 august, rata dobânzii de politică monetară a fost redusă de la 1,75% pe an la valoarea de 1,50% pe an. Potrivit specialiștilor, această măsură permite economiei să se mențină în mișcare. Totodată, este încurajat consumul și nu depozitarea banilor.

Decizia BNR nu este prima de acest fel. De la începutul pandemiei de Covid-19, BNR a mai redus cu un punct procentual dobânda de politică monetară. Înainte de decretarea stării de urgență, valoarea dobânzii se afla la procentul de 2,5%.

„Consiliul de administrație al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 6 august 2020; totodată, a decis reducerea la 1,00 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit, și la 2,00 la sută pe an, de la 2,25 la sută pe an, a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard).

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit. În condițiile unui deficit de lichiditate pe piața monetară, Consiliul de administrație al BNR a hotărât continuarea efectuării de operațiuni repo și a cumpărării de titluri de stat în lei de pe piața secundară“, se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...