Românii cu card și cont bancar trebuie să știe asta. Cum ești ”furat” la bancomat

Stan Filon 27.11.2020, 13:48
Românii cu card și cont bancar trebuie să știe asta. Cum ești ”furat” la bancomat

Românii care fac cumpărături în mediul online trebuie să fie foarte atenți, deoarece pot rămâne destul de repede fără bani. La fel se poate întâmpla și atunci când scot bani de la bancomat. Fie că aparatul respectiv poate fi atacat de hoți, prin instalarea de aparatură falsă, fie că sunt păcăliți chiar de bănci, posesorii de carduri trebuie să fie foarte vigilenți.

Trebuie să ai și aceste informații, atunci când vrei să scoți bani de la bancomat, pentru a nu fi furat

Nu puține au fost cazurile când românii s-au trezit fără niciun ban pe card, deoarece au fost furați de hackeri. De fiecare dată și-au primit banii înapoi de la banca emitentă a cardurilor. Dar ce faci când cea care te fură este chiar banca? Ei bine, aici trebuie să fim și mai atenți la comisioanele oprite.

E bine să știi că, în afara României și în afara bancomatelor băncii tale, comisioanele sunt destul de mari. Sunt bănci, ca ING Bank sau Banca Transilvania, care au venit cu opțiunea de-a retrage bani fără comision de la orice bancomat. Dar doar în anumite condiții, în funcție de ce tip de client ești.

Cum poti fi furat la bancomat
Cum poti fi furat la bancomat

Cum poți rămâne fără 10% din sumă, în mod legal

Mai mult, dacă ai de gând să călătorești în afara țării, ai face bine să ai bani lichizi. Dacă totuși ești nevoit să plătești cu cardul, atunci plătește pur și simplu cu cardul. La magazin, la restaurant, oriunde. Încearcă să stai cât mai departe de bancomatele din alte țări. dacă, totuși, ai nevoie de cash, atunci trebuie să fii din nou atent.

În alte țări, cele mai mari costuri apar când retragi bani de la bancomat. Este de preferat să eviți retragerile mici și dese, care sunt însoțite fiecare și de un comision fix, și să scoți toți banii de care ai nevoie printr-o retragere mai mare.

Multe bancomate din străinătate îți vor oferi ”ocazia” să faci conversia valutară, adesea printr-o formulare care sună ca și cum ar fi singura opțiune posibilă. Refuză de fiecare dată, deoarece fie vei plăti mai mult decât în mod normal pentru schimbul valutar, asta în cazul ”fericit”, fie vei pierde încă și mai mult, pentru că se va face conversia de două ori.

Cel mai costisitor scenariu e cel în care încerci să scoți euro de pe un card în euro emis în România. Dacă accepți conversia, bancomatul va cere de la banca ta lei, la un curs foarte defavorabil. Banca va converti leii înapoi în euro, la cursul ei. În acest caz, sunt frecvente situațiile în care cei care acceptă conversia pierd cam 5% până la 10% din sumă.

Folosirea cardului în zona non-euro, faliment sigur

Cel mai bine este să verifici la bancă ce curs valutar îți oferă la plata cu cardul. Sunt două variante: fie conversia se face la cursul emitentului (Visa sau Mastercard), care în general este acceptabil, fie plata se decontează la cursul băncii, care este cel mai păgubos.

Poți solicita trecerea de la un sistem de conversie la celălalt și la unele dintre bănci cererea va fi acceptată. Apoi, pentru plățile în zona euro, cea mai la îndemână variantă este un card în euro, emis de majoritatea băncilor din România, care vine fără comisioane de schimb valutar la plată.

Despre tranzacțiile în zona non-euro nici nu se pune problema, deoarece vei pierde foarte mulți bani. Pentru astfel de cazuri, este preferabil să găsești un card specializat, de călătorie, care să ofere fie conturi în mai multe valute sau poți opta pentru un card de tip Revolut, Monese sau altele.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...