Românii cărora li se taie din pensie. Decizia urmează să fie luată chiar azi

Ana Anitoiu 04.11.2020, 12:15
Românii cărora li se taie din pensie. Decizia urmează să fie luată chiar azi

Unora dintre români li s-ar putea tăia din pensii. Magistrații de la Curtea Constituţională vor analiza, miercuri, acest subiect. Decizia pe care o vor lua va face diferența pentru mulți pensionari.

Căror români li s-ar putea tăia din pensie

Pe 17 iunie, Camera Deputaţilor a votat modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal. Motivul a fost instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă.

Potrivit unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează. Însă, pensiile cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar cele de peste 7.001 lei pe lună se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte acest prag.

Însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie și Avocatul Poporului au făcut sesizări în privința aceste modificări a legii referitoare la impozitarea pensiilor.

Unor romani i s-ar putea taia din pensie. Cine este vizat
Bancnote

Ce acuzații aduce Înalta Curt de Casație și Justiție

Instanţa supremă susţine că această modificare este neconstituţională în ansamblul său, pentru că încalcă dispoziţiile mai multor articole din Constituţie.

Potrivit ICCJ, unul dintre cele cinci principii ale fiscalităţii reglementate de Codul fiscal se referă la ”justeţea impunerii sau echitatea fiscală”. Aceasta ”asigură ca sarcina fiscală a fiecărui contribuabil să fie stabilită pe baza puterii contributive, respectiv în funcţie de mărimea veniturilor sau a proprietăţilor acestuia”.

”Aşezarea justă şi echitabilă a sarcinii fiscale constituie una dintre componentele statului de drept, aşa cum este definit statul român prin art. 1 alin. (3) din Constituţie. (…)

În jurisprudenţa Curţii Constituţionale s-a reţinut în mod constant că statul are o marjă largă de apreciere în stabilirea politicii fiscale şi revine legiuitorului competenţa exclusivă de a stabili cuantumul impozitelor şi de a acorda exceptări sau scutiri de la aceste obligaţii în favoarea anumitor categorii de contribuabili şi anumite perioade de timp, sub rezerva respectării dispoziţiilor art. 56 din Constituţie privind justa aşezare a sarcinilor fiscale”, a arătat ICCJ.

Instanţa a precizat că această lege instituie taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă stabilite în baza unor legi speciale. Astfel, legiuitorul implementează ”un nou regim de impunere fiscală aplicabil numai în privinţa anumitor venituri şi anume pentru veniturile obţinute din pensii şi/sau indemnizaţii pentru limită de vârstă primite în baza unor legi/statute speciale”.

”Legea instituie o taxă pe venitul din pensiile reglementate de legile speciale care este diferită de impozitul pe venit şi se cumulează cu acesta din urmă, ceea ce înseamnă că acestei categorii de venituri, care fac obiectul taxării conform legii criticate, li se aplică atât impozitul pe veniturile din pensii, cât şi taxa nou instituită.

Rezultă, astfel, că pensiile vizate de lege sunt supuse unei duble impuneri, contrar principiului nediscriminării şi principiului aşezării juste şi echitabile a sarcinii fiscale”, a precizat ICCJ.

De asemenea, ICCJ acuză încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii, a principiului independenţei judecătorilor, precum şi încălcarea principiilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO, precum și pe cel al organizării ierarhice a normelor juridice.

”Ca urmare a aplicării noilor dispoziţii legale (cu caracter ordinar), dreptul la pensie al magistraţilor nu ar mai fi în realitate în cuantumul stabilit în Legea nr. 303/2004 (lege cu caracter organic), ci într-un cuantum mult diminuat”, a precizat instanța.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...