Românii care vor să muncească în Diaspora trebuie să fie atenți când semnează. Se dau amenzi enorme pentru o simplă greșeală

Elena Avramescu 12.01.2022, 13:05
Românii care vor să muncească în Diaspora trebuie să fie atenți când semnează. Se dau amenzi enorme pentru o simplă greșeală

Românii din Diaspora trebuie să fie mult mai vigilenți, deoarece vor trebui să plătească o taxă ce conține valoarea cheltuielilor efectuate, dacă nu își respectă obligațiile ce le revin în urma semnării contractului.

Românii care vor să muncească în Diaspora trebuie să fie atenți când semnează

Astfel că valoarea acestei taxe nu trebuie să fie mai mare de 200 de euro, în cazul în care nu au fost alte înțelegeri contractuale și plătite alte sume. Modificarea s-a făcut în legea cu orivire la protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate la finele lui 2021.

Această schimbare s-a produs la art. 17 din legea cu privire la protecția cetățenilor români care lucrează în străinătate.

Temerea romanilor din diaspora la reintoarcerea in tara de sarbatori
Romani diaspora

„În cazul plasării în străinătate a unor lucrători cetățeni români care, după semnarea contractului de mediere, nu își respectă obligațiile ce decurg din acesta, lucrătorii sunt obligați să achite o sumă reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate de către agentul de plasare sau de către furnizorul de servicii de plasare a forței de muncă, în baza documentelor justificative, fără ca această sumă să depășească 200 euro/lucrător, cu excepția cazului în care au fost agreate contractual și plătite alte sume”, găsim notat în art. 17.

Ministerul Finanțelor Publice și Departamentul Românilor de Pretutindeni au lansat un ghid online interactiv care reușește să ofere informații legate de plată și declararea taxelor și impozitelor de către românii din diaspora.

Acest ghidul explicativ răspunde la mai multe întrebări, printre care ce trebuie făcut la plecarea din țară, cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care au devenit rezidente în țări cu care România are încheiate convenții de evitare a dublei impuneri sau cum se impozitează veniturile realizate din România de persoanele fizice care devin rezidente într-un stat cu care România nu are convenție de evitare a dublei impuneri.

Înafară de acestea, ghidul mai arată și cum se impoziteaza veniturile realizate de persoanele fizice care și-au pastrat rezidența fiscală în România, cum și unde se depun declarațiile de către persoanele fizice care au rezidență în România, ce contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) datorează românii cu reședința în afara țării, dar care își păstrează domiciliul în România, dar și cum se plătesc contribuțiile de asigurări sociale (CAS) în cazul românilor cu domiciliul în România, cu reședința în afara țării.

Talentat încă de mic!
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...