Românii care stau la bloc pot lua 3.000 de lei amendă dacă refuză accesul. Situația e trecută în lege

Ioana Bucur 15.02.2022, 08:39
Românii care stau la bloc pot lua 3.000 de lei amendă dacă refuză accesul. Situația e trecută în lege

O țeavă spartă, o inundație ce afectează locuințele vecinilor – situații neprevăzute, nedorite, dar care sunt, din păcate, inevitabile. În aceste momente, viteza cu care se intervine este esențială, iar evenimentul poate fi clasificat drept o urgență, potrivit Legii nr. 196/2018, Legea Asociațiilor de proprietari. Puțini dintre cei care locuiesc la bloc știu că există situații clar stabilite în care accesul anumitor persoane în apartamente se poate face chiar fără acordul proprietarului, iar cei care nu se supun pot lua 3.000 de lei amendă.

Amendă de până la 3.000 de lei

Românii care stau la bloc știu prea bine ce înseamnă traiul la comun, iar problemele nu sunt deloc puține. De la discuțiile legate de curățenie, până la chetuielile și investițiile lunare, discuțiile și dezbaterile sunt inevitabile. Tot inevitabile sunt, din nefericire, și evenimementele neplăcute: o țeavă avariată, o inundație – situații ce pot provoca pagube importante pentru vecini și care ar trebui rezolvate într-un timp cât mai scurt.

Dar ce faci în momentul în care se petrece un astfel de incident, dar proprietarul nu permite accesul reprezentanților Asociației Proprietarilor în apartamentul care este sursa avariei? Acesta poate lua amendă.

Dacă reparațiile sunt necesare și clasificate ca fiind o urgență, potrivit legii Legii nr. 196/2018, Legea Asociațiilor de proprietari, reprezentantul asociației – președintele, administratorul sau cel în măsură să remedieze avaria – pot intra în apartament fără să aibă nevoie de acordul proprietarului, iar care nu se supun pot primi o amendă de până la 3.000 de lei.

Românii care stau la bloc pot lua 3.000 de lei amendă dacă refuză accesul. Situația e trecută în lege

Ce trebuie să știe toți românii care stau la bloc

Însă lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Dacă avaria produsă impune reparații sau construcții, în această situație, Asociația trebuie să înștiințeze proprietarul printr-un preaviz motivat în scris în termen de cinci zile.

În cazul în care situația este catalogată drept urgență, preavizul rămâne necesar, dar termenul este de 24 de ore. În afară de amenda de 3.000 de lei, proprietarul care nu permite accesul, este pasibil să răspundă civil și penal, dacă situația creată aduce prejudicii celorlalți locatari din bloc, conform Avocatnet.ro.

Tot în Legea nr. 196/2018, se precizează că, dacă în urma intervențiilor pentru remedierea avariilor, proprietarul în al cărui apartament s-a intervenit se alege cu pagube, acesta poate fi despăgubit prin intermediul fondului de reparații pe care Asociația de locatari este obligat să-l aibă.

În cazul în care intervenția a fost făcută de o persoană fizică autorizată sau o firmă de specialitate, și s-au constatat pagube, acestea vor fi suportate de una din cele două entități, conform legii menționate mai sus.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...