Românii care scapă de amenzi. E bucurie mare, decizia vine de la stat

Stan Filon 12.04.2022, 08:30
Românii care scapă de amenzi. E bucurie mare, decizia vine de la stat

Vin vești bune pentru românii care s-au întors în țară, în urmă cu câteva luni de zile, fără a completa formularul digital obligatoriu, în timpul pandemiei de coronavirus. Aceștia s-au ales cu amenzi usturătoare, deoarece nu au știut să obțină formularul sau pur și simplu nu au știut că trebuie să-l completeze. Ei bine, un grup de parlamentari s-a gândit la ei și a venit cu un proiect de lege care anulează amenzile respective.

Aceștia sunt românii care scapă de amenzi

Așadar, mai mulți parlamentari social-democrați au formulat un proiect de lege menit să anuleze amenzile primite de români pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară. Aceștia au precizat în expunerea de motive că după intrarea în vigoare a OUG 129/2021, mii de români au fost amendaţi contravenţional după ce s-au întors din străinătate pentru că nu au completat formularul, din lipsă de informare sau pentru că nu au ştiut cum să acceseze platforma.

Mai mult de atât, parlamentari PSD recunosc că unele date nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică, conform Agerpres. Propunerea legislativă venită acum din partea PSD va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz, care va decide dacă amenzile vor fi sau nu anulate.

Acestia sunt romanii care scapa de amenzi
Acestia sunt romanii care scapa de amenzi

Restricțiile au fost ridicate în România pe data de 9 martie

Trebuie precizat că pentru a intra în vigoare, legea trebuie aprobată de Camera Deputaților, ca mai apoi să fie promulgată de președintele României. Va produce efecte de-abia după ce va fi publicată în Monitorul Oficial al României.

Dar ce era mai excat formularul digital și ce rol avea? „Formularul digital era un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. Formularul era necesar pentru protejarea sănătății noastre și a celor din jurul nostru, pentru că eficientizează anchetele epidemiologice și măsurile sanitare în sprijinul populației. Pe baza datelor din formular, direcțiile de sănătate publică vor putea identifica și lua legătura mai ușor cu persoanele care au intrat în contact, în timpul călătoriei, cu un cetățean infectat cu virusul SARS-CoV-2”, preciza Poliția de Frontieră.

România a ieşit pe 9 martie din starea de alertă, ceea ce înseamnă că nicio restricție anti-COVID nu mai este valabilă, inclusiv completarea formularului digital.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...