Românii care riscă amenzi de 20.000 de lei. Ce trebuie să facă imediat ca să nu plătească bani grei

Anca Manolica 05.10.2022, 11:24
Românii care riscă amenzi de 20.000 de lei. Ce trebuie să facă imediat ca să nu plătească bani grei

În București continuă să existe încă multe terenuri care sunt lăsate de izbeliște. Mediul propice numai bun pentru ca ambrozia, dușmanul oamenilor, să se dezvolte în voie. Din păcate, tot mai mulți cetățeni ai Capitalei devin alergici la această plantă. Prin urmare, autoritățile atrag atenția că proprietarii de terenuri riscă amenzi colosale dacă nu le curăță.

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru proprietarii de terenuri care lasă să se dezvolte ambrozia

Ambrozia este cea mai frecventă cauză a alergiilor din anotimpul de toamnă. O singură plantă poate elibera până la un miliard de particule de polen, care sunt răspândite de vânt pe sute de metri distanță. Sezonul începe în august și ține până în octombrie. Zilele calde și uscate, în special între orele 10 dimineața și 15-16 după-amiaza, reprezintă cele mai sensibile perioade.

Și pentru că alergia la ambrozie a devenit o problemă de sănătate publică, în urmă cu patru ani autoritățile au emis o lege prin care proprietarii de terenuri intravilane sau extravilane sunt obligați să desfășoare periodic acțiuni de prevenire, combatere și distrugere a acestei plante.

Printr-un comunicat oficial, primăria Sectorului 6 informează toți locuitorii că persoanele fizice și juridice care dețin terenuri sunt obligate, conform legii, să le mențină igienizate, să le împrejmuiască și să le curețe de buruiana al cărei polen provoacă alergii puternice. În caz contrar, aceștia riscă amenzi usturătoare, de până la 20.000 de lei.

„Un proprietar poate fi sancționat contravențional pentru neîntreținerea și neigienizarea terenului, pentru neîmprejmuirea acestuia și dacă nu distruge ambrozia. Concret, într-un an poate primi avertismente și circa trei amenzi. Dacă tot nu intră în legalitate, următorul pas este supraimpozitarea terenului cu până la 500%”, a declarat Camelia Forăscu, șeful serviciului pentru Protecția Mediului din cadrul Poliției Locale Sector 6.

Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri care lasă să se dezvolte ambrozia
Amenzi colosale pentru proprietarii de terenuri care lasă să se dezvolte ambrozia

Amenzile deja au început să curgă

Din data de 16 iulie și până în prezent, autoritățile din Sectorul 6 au dat trei amenzi unor societăți comerciale, în valoare totală de 60.000 de lei. De asemenea, au fost amendate și cinci persoane fizice cu 25.000 de lei, iar polițiștii locali spun că au întețit controalele.

Cei care nu se conformează legilor aflate în vigoare și nu elimină ambrozia de pe terenurile deținute mai pot fi sancționați până la finalul lunii octombrie. Persoanele fizice pot primi amenzi cu sume cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei, iar cele juridice cu sume cuprinse între 10.000 și 20.000 de lei.

Urmăriți Impact.ro și pe
Anca Manolica
Nume: Anca MANOLICĂ Studii: Marketing și Comunicare în Afaceri, ASE București Experiență profesională: Mi-am început activitatea profesională în marketing și comunicare în sport...