Românii care primesc banii înapoi de la stat. E bucurie mare, legea a fost votată

Badea Violeta 29.06.2022, 17:29
Românii care primesc banii înapoi de la stat. E bucurie mare, legea a fost votată

Veste bună pentru aceşti români! Zeci de mii de amenzi vor fi anulate, după ce Camera Deputaților a votat astăzi, 29 iunie, proiectul de lege. Prin urmare, persoanele sancționate în pandemie își pot cere banii înapoi de la stat. Află cine va putea face acest lucru și care este procedura prin care vor fi restituite amenzile plătite.

Vestea venită de la Camera Deputaților

Amenzile pentru necompletarea formularului digital PLF de intrare în Romania vor fi anulate, după ce Camera Deputaților a votat miercuri, 29 iulie, proiectul de lege în acest sens. Precizăm că au fost nu mai puțin de 282 de voturi pentru și o abținere, iar Camera Deputaților este cameră decizională.

Astfel, românii amendați în pandemie pentru că nu au completat formularului digital PLF de intrare în țară primesc banii înapoi. Este vorba, bineînţeles, de cei care le-au și plătit.

Tot ceea ce trebuie să facă este să depună o cerere, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului ministrului. Apoi, în decurs de 15 zile de la dată intrării în vigoare a legii, se stabilește și procedura prin care vor fi restituite amenzile plătite.

„Amenzile contravenţionale aplicate în temeiul art. 4 alin. (l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, abrogată prin OUG nr. 22/2022, neachitate până la data intrării în vigoare a prezentei legi, se anulează şi se scad din evidenţele organelor de executare”, se arată în propunerea legislativă.

„În termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice si Administraţiei stabileşte prin ordin al ministrului procedura de restituire, de către organele fiscale locale, a sumelor de bani”, se mai menționează în sursa citată.

Formular PLF: Guvernul a anuntat ce se va intampla cu actul care permite intrarea pe teritoriul national
Formularul PLF. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Câte amenzi s-au acordat celor care nu și-au completat formularul PLF de intrare în România

Până la jumătatea lunii februarie fuseseră acordate aproximativ 150.000 de amenzi în valoare de peste 360 milioane de lei pentru lipsa PLF, anunța ​Ministerul Sănătății la solicitarea celor de la HotNews.ro.

„În perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 au fost aplicate un număr de 149.560 amenzi. Valoarea amenzilor aplicate în perioada 25.12.2021 – 31.01.2022 a fost în cuantum de 360.991.000 lei.

Amenzile au fost aplicate ca urmare a nerespectării prevederilor Art. 4, alin (1) din OUG 129/2021, privind implementarea formularului digital de intrare în România, adoptată de Guvernul României, și anume: Nerespectarea de către persoana care intră pe teritoriul României a obligaţiei de a completa Formularul digital de intrare în România în termen de 24 de ore de la intrarea în ţară constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei.”, au precizat pentru sursa de mai sus oficialii Ministerului Sănătății.

Urmăriți Impact.ro și pe