Românii care pot cere acum recalcularea pensiei. Nu sunt deloc puțini, vor lua mai mulți bani

Ioana Bucur 16.10.2021, 15:46
Românii care pot cere acum recalcularea pensiei. Nu sunt deloc puțini, vor lua mai mulți bani

Vești excelente pentru un număr mare de români. Ei sunt cei care pot cere de acum recalcularea pensiei. Este un drept de care prea puțini se folosesc.

Cine poate cere recalcularea pensiei

Mulți români aleg să muncească în continuare, chiar și după ce își încep perioada pensionării. Având în vedere că pentru ei se plătesc în continuare taxe la stat, potrivit legislației în vigoare, pot cere recalcularea pensiei, ceea ce înseamnă că vor primi mai mulți bani, în funcție de perioadele în care au avut activitate profesională.

Mai mult, recalcularea pensiei se poate solicita și de cei care pot prezenta documente care n-au fost luate în calcul la momentul stabilirii pensiei pentru limită de vârstă. Un exemplu, potrivit avocatnet.ro, este cazul în care o persoană trebuie să apeleze la instanțe pentru a obține recunoașterea unor perioade lucrate în trecut.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, este explicat la articolul 107 din Legea actuală a pensiilor (263/2010).

Pentru recalcularea venitului trebuie să se completeze o cerere specială, care se descarcă de pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice. Se depune apoi la casa teritorială de pensii împreună cu documentele prin care se dovedesc perioadele lucrate după pensionare. După recalculare, noua valoare majorată a pensiei se va acorda din luna de după cea în care s-a depus cererea.

Românii care pot cere acum recalcularea pensiei

Ce spune viitoarea Lege a pensiilor

Prevederi asemănătoare sunt prezente și în Legea viitoare a pensiilor – 127/2019, care ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie 2023 – diferența principală fiind aceea că persoanele care lucrează și după pensionare vor putea solicita recalcularea acestui venit o singură dată pe an.

Pensia poate fi recalculată la cerere, prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia.

Cererea (…) se soluționează în termen de 60 de zile de la data înregistrării, prin decizie de recalculare. Pensionarii pentru limită de vârstă care realizează stagiu de cotizare după data înscrierii la pensie pot solicita recalcularea pensiei o singură dată într-un an calendaristic, în condițiile legii”, este prevăzut la articolul 98 din actul citat.