Românii care fac plăți online vor avea o surpriză. Schimbarea e majoră, nimic nu va mai fi la fel

Iancu Andreea / 22.12.2020, 08:41
Românii care fac plăți online vor avea o surpriză. Schimbarea e majoră, nimic nu va mai fi la fel

Cu toții facem plăți online. Rapide și la îndemână, acestea sunt tot mai frecvente în România și îi scutește pe mulți de drumuri la bancomate sau ghișee ori chiar de statul la coadă în magazine. Deși aceste tranzacții sunt facile, ele nu sunt lipsite de pericole și pot reprezenta o atracție pentru hackeri. În acest sens, începând de anul viitor, vor exista schimbări majore pentru cei care obișnuiesc să plătească cu cardul pe internet.

Uniunea Europeană, noi directive privind plăți online. Ce se schimbă

În era digitală ne bucurăm de o rapiditate crescută a vieții noastre, însă suntem și mult mai expuși pericolelor din mediul online. Pentru a asigura un grad sporit de securitate în privința plăților online, la nivelul Uniunii Europene s-a luat o decizie importantă, care vizează modul în care clienții sunt autentificați. Astfel, la fiecare plată pe internet, utilizatorii trebuie să treacă prin cel puțin doi pași de autentificare, dintre cei trei disponibili. Conform BNR (Banca Națională a României), cei care fac plăți online vor trebui să parcurgă: ceva ce cunoaşte, ceva ce deţine şi ceva ce este.

Practic, după data de 31 decembrie 2020, Autoritatea Bancară Europeană a stabilit ca prestatorii de servicii de plată să fie obligați să aplice proceduri stricte pentru autentificarea clienților în cazul tranzacțiilor electronice sau accesării online a contului de plăți. Noile soluții de autentificare a utilizatorilor vin la pachet cu principiile pe care se bazează noile solicitări privind autentificarea strictă a clienților (SCA) pentru a spori gradul de securitate în tranzacțiile online.

Noi reguli pentru plățile online foto - Pexels
Noi reguli pentru plățile online
foto – Pexels

Cum te autentifici la plata online

Noile modificări presupun ca la fiecare accesare online a contului de plăți ori la efectuarea operațiunilor de plăți electronice, banca utilizatorului să folosească cel puțin două elemente pentru autentificarea strictă a acestuia. Elementele de autentificare trebuie să se încadreze în următoarele categorii:

  • cunoaştere – un element pe care doar clientul îl cunoaşte, precum codul PIN sau parola
  • posesie – un element pe care clientul îl deţine, de exemplu, dovada posesiei unui dispozitiv, verificată prin codul sau parola transmisă prin SMS
  • inerenţă – un element care verifică faptul că acesta este clientul, precum amprenta, recunoaşterea facială sau alte elemente de biometrie

Conform Băncii Naționale a României, procesul de implementare al noilor soluții de la nivel național se află într-un stadiu avansat de dezvoltare. Astfel, măsurile stabilite de Autoritatea Bancară Europeană vor putea fi aplicate conform termenului limită. De asemenea, BNR menționează că este posibil ca unele servicii de plată precum tranzacțiile de comerț electronic transfrontalier să fie respinse. Acest lucru se datorează faptului că unii comercianți din alte state membre UE nu au implementat noile soluții de autentificare strictă pentru plăți online.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI