Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol. Semnalul de alarmă tras de autorități

Ana Anitoiu 04.12.2022, 10:53
Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol. Semnalul de alarmă tras de autorități

Românii care cumpără carne de porc de pe internet sunt în pericol. Autoritățile au tras un semnal de alarmă pentru cei care intenționează să facă acest lucru, în așteptarea Sărbătorilor de iarnă, în contextul scumpirilor ce au fost înregistrate în ultima vreme.

Semnal de alarmă pentru românii care cumpără carne de porc de pe internet

Tot mai mulți români caută să cumpere carne de porc direct de la țărani sau de pe internet, unde prețurile variază între 15 și 20 de lei pe kilogram. Însă, autoritățile au atras atenția că acest lucru este periculos pentru sănătatea clienților.

„Cumpărați doar din magazine autorizate, nu mai cumpărați de pe internet, de la așa-zișii producători tradiționali. Toate acele produse nu sunt controlate sanitar-veterinar, nu știm nici măcar dacă s-a făcut trichina pe respectivele produse.

Gândiți-vă, imaginați-vă că cineva în bucătăria lui face cârnați, caltaboși și apoi îi vinde”, a spus directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Timiș, Flavius Nicoară.

Celor care vor să cumpere de la producătorii locali le este recomandat să le ceară acestora avizele și actele de conformitate pentru carnea de porc pusă la vânzare.

Cât a ajuns să coste un kilogram de muşchi de porc. Preţuri record la carne în magazinele din România
Autoritatile, semnal de alarma in privinta carnii de porc cumparate de pe internet

Alertă din cauza focarelor de pestă porcină, într-o zonă din țară

Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare sunt în alertă în Timiș din cauza focarelor de pestă porcină. Aceștia au început să facă verificări inclusiv pe internet.

„Online-ul este total scăpat de sub control, îmi asum ceea ce spun. Este un pericol. Realul pericol pentru sănătatea omului este acest comerț care se face pe online, total necontrolat”, a mai spus directorul DSV Timiș, Flavius Nicoară.

Președintele ANPC, despre prețurile pentru carnea de porc

Președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Costel Stanciu, a declarat, săptămâna trecută, că România asigură doar 15-20% din necesarul de carne de porc din piața internă, iar restul se asigură din importuri.

Astfel, președintele ANPC a avertizat că este posibil să apară prețuri speculative în marile lanțuri comerciale, așa cum s-a întâmplat și la carnea de miel, în preajma Paștelui, când costul a ajuns și la 57 de lei kilogramul, aproape dublu față de cel practicat în gospodării.

„Nu este exclus și de sărbători să se întâmple același lucru având în vedere procentul mare de importuri. Nu trebuie să ne grăbim, s-au rupt, să spun așa niște prețuri la carnea de porc în viu, între 10 și 15 lei pe kilogram, prin sacrificarea animalului se mai adaugă 20%, ajunge cam 20 de lei kilogramul”, a mai spus Costel Stanciu, precizând că de Black Friday au fost cumpărate aproximativ 30 de tone de carne de porc.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...