Românii care au credite în lei trebuie să știe asta. Vești extraordinare

Diana Radu / 07.07.2020, 15:50
Românii care au credite în lei trebuie să știe asta. Vești extraordinare

Vești extraordinare pentru românii cu credite în lei la bănci! Astăzi, 7 iulie, indicele ROBOR calculat la trei luni a scăzut la 2,15%, potrivit anunțului făcut de Banca Națională a României (BNR).

Indicele ROBOR calculat la 3 luni a crescut

Dobânzile pentru majoritatea creditelor în lei sunt calculate în funcție de Indicele ROBOR la trei luni. Marți, 7 iulie, idicele ROBOR a ajuns de la 2,19% la 2,15%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României pe pagina oficială. De asemenea, și indicele ROBOR calculat la 6 luni a cunoscut o scădere mică, ce-i drept. Mai exact, acesta a ajuns de la 2,24% la 2,23%.

Faptul că indicele ROBOR a scăzut i-a avantajat pe românii cu credite în lei la bancă, spre deosebire de cei cu împrumuturi în euro, care au plătiți mai mult din cauza acestor creșteri. Indicele ROBOR la trei luni se calculează doar pentru creditele contractate înainte de mai 2019. După această dată, ratele creditelor în lei cu dobândă variabilă sunt calculate în funcţie de IRCC.

credit, lei, indice robor
Indicele ROBOR calculat la 3 luni a crescut

IRCC (indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – n.red.) este indicele care înlocuieşte ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a ajuns să fie mai scump decât acesta. Nivelul IRCC a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019.

De asemenea, Banca Națională a României a mai venit cu o veste bună. Rata dobânzii de politică monetară a fost redusă de la 2,0 la sută pe an până la 1,75 la sută din data de 2 iunie.

„Economia globală și perspectiva acesteia au fost puternic afectate de impactul advers major și de incertitudinile fără precedent generate de pandemia de coronavirus, împreună cu măsurile restrictive aplicate de autorități în scopul limitării extinderii ei.  În vederea amortizării lor, numeroase bănci centrale din economiile avansate și cele emergente, incluzând BCE și băncile centrale din regiune, au luat măsuri de relaxare a conduitei politicii monetare și de ameliorare a condițiilor financiare, ce au inclus reduceri ale ratelor dobânzilor de politică monetară, cumpărări de active financiare și furnizare de lichiditate prin operațiuni reversibile, chiar și pe termen lung”, se arată în comunicatul emis de BNR.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI