Românii care au card bancar trebuie să știe asta. Cum pot dispune de bani începând de azi

Mirabela Vasile 24.09.2020, 13:23
Românii care au card bancar trebuie să știe asta. Cum pot dispune de bani începând de azi

Românii care au cont bancar trebuie să știe asta. Aceștia pot face chiar de azi plăți cu telefonul între două conturi bancare diferite. Și asta fără să se folosească IBAN. Decizia intră în vigoare chiar de astăzi, 24 septembrie. TRANSFOND oferă posibilitatea iniţierii simplificate de plăţi între două conturi deschise la bănci diferite. Operațiunea se va face doar cu numărul de telefon mobil al beneficiarului plății.

Toți românii care au card bancar trebuie să știe asta

Tranferurile se vor face prin intermediul serviciului Alias Pay, care este disponibil în regim 24/7/365/. Serviciul va funcționa începând cu 24 septembrie 2020 la aproape 12 luni de la operaţionalizarea serviciului său de Plăţi Instant în moneda națională.

AliasPay operează corelarea, pentru furnizorii de servicii de plată, între alias şi numărul de cont IBAN al beneficiarului plăţii. În implementarea serviciului, TRANSFOND a utilizat schema SPL a Asociaţiei Române a Băncilor. Serviciul va fi alimentat de către banca utilizatorului şi interogat de către banca celui care inițiază plata.

Gradul de securitate şi disponibilitate al serviciului este asemănător cu cel asigurat pentru funcţionarea Casei de compensare a plăţilor interbancare, TRANSFOND punând la dispoziţie, de asemenea, un timp de răspuns la interogări mai mic de 2 secunde. Trebuie spus că TRANSFOND este administratorul şi operatorul Casei de Compensare Automată a plăţilor comerciale interbancare.

Serviciul poate fi utilizat cu numarul de telefon al beneficiarului
Serviciul poate fi utilizat cu numarul de telefon al beneficiarului

Lucrul fără de care nu poți avea un card bancar

Nu poți avea un card bancar fară să ai și un cont bancar. Aici este vorba despre un cont curent. Ambele, contul curent și cardul bancar, formează un pachet, în care contul curent este ancora dintre cardul tău și bancă. Trebuie să știm de altfel că, poți avea cont curent fară card bancar. Însă, nu poți avea card bancar fară cont curent.

Dacă unul reprezintă partea fizică, celalalt reprezintă partea tehnică și funcțională. Contul curent este necesar pentru a încasa sume din orice surse și, în general, pentru a efectua diverse operațiuni. Ordonarea plaților se poate face fie prin intermediul cardului, la ghișeu, fie online, prin serviciul de internet banking, prin intermediul aplicațiilor mobile sau a telefonului.

Contul curent are și o dobândă aplicată la el, dar de cele mai multe ori aceasta este simbolică, foarte mică, în unele cazuri chiar 0%. Deschiderea sau închiderea unui cont curent se poate realiza numai la cererea clientului. Însă, după caz, se poate face și la cererea reprezntantului legal al unui client. Sunt și cazuri, mai rare, ce-i drept, în care chiar banca iți poate închide sau bloca contul curent.

Urmăriți Impact.ro și pe