Românii au dreptul la mai multe zile libere în 2023. Schimbările anunțate de noul cod al muncii

Ana Anitoiu 03.12.2022, 10:23
Românii au dreptul la mai multe zile libere în 2023. Schimbările anunțate de noul cod al muncii

Românii au dreptul la mai multe zile libere în anul 2023, conform Codului muncii, ce a fost modificat printr-o lege intrată în vigoare la finalul lunii octombrie, care aduce mai multe beneficii noi pentru salariați. Angajații le pot cere în anumite condiții.

Câte zile libere în plus pot cere românii în 2023 și în ce condiții

Mai exact, conform noului Cod al muncii, modificat de Legea 283/2022, intrată în vigoare la finalul lunii octombrie, românii pot solicita mai multe zile libere. De exemplu, angajații au dreptul la zece zile plătite de absențe pentru urgențele familiale, pe care le vor recupera ulterior, de comun acord cu angajatorul, fără să le fie afectat numărul total de zile de concediu de odihnă.

De asemenea, angajații vor avea dreptul să ceară până la cinci zile lucrătoare libere pe an ca să îngrijească o persoană apropiată care suferă de o boală gravă. Însă, până ca angajații să poată solicita așa-numitul concediu de îngrijitor, trebuie să fie oficializate normele de aplicare, ce indică documentele necesare.

Mai multe zile libere pentru angajatii din Romania

Angajații din România, noi beneficii

Potrivit noului Cod al Muncii, angajații din România au și alte noi beneficii, pe lângă noile zile libere. De exemplu, salariații pot cere să fie trecuți pe un post vacant mai favorabil, precum și să nu fie nevoiți să treacă prin noi perioade de probă, dacă semnează un contract de muncă asemănător cu anteriorul în cadrul aceluiași angajator.

Totodată, angajații au dreptul de a primi, în scris, informații despre beneficiile extrasalariale pe care le primesc pe lângă salariu, precum și de a nu fi concediați pentru cererea drepturilor nou-introduse în Codul muncii.

Un alt drept pe care îl au angajații din România este de a cere un program de muncă individualizat. Acesta poate însemna de la telemuncă la reducerea programului de lucru. Acest drept va putea fi exercitat și de cei care cer concediul de îngrijitor. Însă, angajatorii nu sunt obligați să accepte. Aceștia au doar obligația de a-și motiva refuzul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...