Taxele pe case și terenuri ar putea crește în România. Anunțul a fost făcut de Banca Mondială, care susține că actualul sistem de impozitare aduce prea puțini bani la buget, fiind inechitabilă modalitatea de calculare.
Banca Mondială a anunțat că modalitatea de calculare a taxelor și impozitelor pe case și terenuri este inechitabilă. În prezent, impozitarea se face în funcţie de suprafaţa locuinţei, şi nu în funcţie la valoarea acesteia. De exemplu, pentru un apartament de două camere, cu o suprafaţă de 55 de metri pătraţi, în Drumul Taberei, impozitul este acum de 140 de lei. Taxa este aceeaşi pentru o locuinţă cu aceeaşi suprafaţă din Aviaţiei. Valoarea de piaţă este însă diferită. Dacă în Drumul Taberei un astfel de apartament este estimat la 60 de mii euro, în nordul capitalei preţul e aproape dublu, potrivit observatornews.ro.
De asemenea, avem cele mai mici impozite pe proprietăți din Uniunea Europeană. Prin aceste impozite strângem la bugetul de stat doar 0,5% din PIB, față de 1,2% cât este media europeană. Astfel, Banca Mondială recomandă Guvernului României să reformeze sistemul de impozitare, respectiv ca taxarea să se facă la valoarea de piață a imobilelor și nu în funcție de suprafață.
Așadar, ar fi posibil să înceapă o adevărată inventariere a locuințelor din România, însă specialiștii spun că această idee este aproape imposibil de pus în practică la acest moment. Autoritățile au demarat deja lucrările la un registru în care să fie descrise materialele din care sunt construite casele și care este valoarea estimată a acesteia, termenul asumat fiind anul 2025. Dacă toate aceste planuri vor fi transpuse în legi exacte, impozitele ar putea crește chiar dublu.
O altă recomandare a Băncii Mondiale este ca proprietarii să plătească un singur impozit, atât pentru imobl, cât și pentru teren.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]