EXCLUSIV

România, zgâlțâită de cutremure și de Paște? Gheorghe Mărmureanu: „Vrancea va fi cuminte, nu e vremea ei”. În ce zonă a țării se va înregistra activitate seismică

Simona Ecovoiu 01.04.2023, 15:57

Seria de cutremure devastatoare și zgomotele ciudate, înfricoșătoare, care au fost auzite, în toate colțurile lumii, au băgat spaima în omenire. Reporterii Impact.ro au stat de vorbă, referitor la aceste fenomene, atât cu seismologul Gheorghe Mărmureanu, cât și cu Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român. Preotul Mirel Vârtejanu consideră însă că sunetele înfiorătoare sunt, de fapt,”Trâmbițele Apocalipsei”.

Vor fi cutremure, în România, de Paște?

Devastatoarele cutremure, de 7, 7 și de 7, 8 grade pe scara Richter, care au afectat, pe 6 februarie 2023, Siria și Turcia, au răpit aproape 58.000 de vieți.

Dar și România a fost zgâlțâită de zeci de cutremure, cel mai mare fiind de 5, 7 grade pe scara Richter, înregistrat în luna februarie a acestui an, în zona Olteniei.

Cum va fi activitatea seismică, de Paște, din România? Contactat de reporterii Impact.ro, vestitul seismolog Gheorghe Mărmureanu ne pune în gardă: ”Probabil că, și în următoarea perioadă, activitatea seismică va continua, însă nicidecum în Vrancea. Zona aceasta va fi cuminte, nu este timpul ei, mulți ani de acum înainte.

Cutremure vor mai fi, mai mici, în zona Olteniei, iar spre vară se vor extinde și spre Banat, unde au mai fost, cândva. În Oltenia, unde a revenit activitatea seismică, anul acesta, sunt foarte multe cladiri vechi, trebuie puțină atenție, să fie reabilitate”.

Gheorghe Mărmureanu
Gheorghe Marmureanu

Ce se întâmplă cu Casa Poporului și cu Centrala Nucleară de la Cernavodă, în caz de un cutremur de peste 7 grade

Gheorghe Mărmureanu ne dă asigurări că marile construcții din România sunt rezistente și că nu vor fi afectate de un cutremur major, de peste 7 grade pe scara Richter.

Conform unor calcule matematice, un seism puternic în România ar putea avea loc de-abia peste 30-40 de ani: ”La un cutremur de peste 7 grade, rezistă Casa Poporului, iar Ateneul Român va rămâne tot în picioare, el rezistă oricum de atâta timp.

Hotelul Intercontinental nu se va prăbuși nici el. La cutremurul din 4 martie 1977, era aproape gata, construit. A avut marele noroc că avea fundație pe stâlpi, care au preluat din forță seismică.

Centrala de la Cernavodă este foarte sigură și ea, acolo, de fapt, este munca mea, eu m-am ocupat să fie în siguranță, la seisme puternice. Nu vor avea de suferit nici Barajele Bicaz și Vidraru, am refăcut calculul, sunt rezistente”, ne-a mai declarat vestitul seismolog, exclusiv pentru Impact.ro.

Gheorghe Mărmureanu, despre zgomotele sinistre auzite în toată lumea: ”Ceva se întâmplă, acolo, în pământ”

Referitor însă la zgomotele înfricoșătoare, pe care foarte multe persoane din toate colțurile lumii, inclusiv din România, susțin că le-ar fi auzit, în ultimii ani, seismologul Gheorghe Mărmureanu și-a exprimat părerea științifică, exclusiv pentru Impact.ro: ”Acele zgomote nu vin din cer, nu au cum să vină din văzduh, eu cred că sunt tot din scoarța terestră, că vin din pământ, ceva se întâmplă, acolo, în pământ”.

Astfel de zgomote ciudate, metalice, ca de trâmbițe, considerate de unii fenomene paranormale, s-ar fi auzit în Mexic, în 2015, dar și în Ungaria, Suedia, Canada, Polonia, Indonezia, etc. Și mulți români susțin că ar fi fost martori, în Târgu Jiu și în Cluj, la astfel de fenomen bizar, care-ți dă fiori reci.

Cosmonautul Dumitru Prunariu: ”Indiferent ce o fi, nu are tangență cu Cosmosul”

Ce spune însă, despre ”urletul pământului”, care i-a pus pe gânduri până și pe oamenii de știință, vestitul cosmonaut Dumitru Prunariu, de profesie inginer aeronautic, și care pe 14 mai 1981 a devenit primul român care a petrecut în spațiu 7 zile, 20 de ore și 42 de minute:

”În Cosmos nu se propagă sunetul, că nu e aer. Deci, indiferent ce o fi, nu are tangență cu Cosmosul. Restul sunt speculații”, ne-a declarat Dumitru Prunariu, exclusiv pentru Impact.ro.

Citește și Senzorul de cutremure detectează seismul înainte de producerea lui. Raed Arafat a dezvăluit și cu cât timp înainte. „Nu anunțăm, s-ar crea panică”!

Preotul Mirel Vârtejanu: ”Sunt semne de la Dumnezeu. E un avertisment să ne schimbăm în bine”

Preotul Mirel Vârtejanu, de la Parohia ”Acoperământul Maicii Domnului”, din București, crede că e un semn divin, pentru a ne întoarce fața către Dumnezeu: ”În Sfânta Scriptură scrie că vor fi semne care vor veni din văzduh sau din pământ.

Dacă acestea sunt de la Dumnezeu sunt pentru îndreptarea noastră, ca să ne întoarcem fața către el, pentru că ne-am cam îndepărtat de religie.

Este o atenționare să ne mai îndreptăm, pentru că a dispărut dragostea dintre copii și părinți, parcă suntem pe câmp, nu ne mai regăsim unii pe alții.

Se spune că, de fapt, ar fi vorba despre îngerii care vor trâmbița și vor anunța Apocalipsa. Însă, dacă vom sta cu ochii în versete, iar compartamentul nu-l schimbăm, nu facem nimic.

Dacă ne uităm în sus, și credem că o fi vreun înger, care anunță că vine sfârșitul lumii, că e trâmbița lui, dar, nu facem nimic, degeaba ne uităm spre cer.

E un avertisment să ne schimbăm în bine, mulți își dau cu părerea, prea trăim în invidie, multe răutăți sunt ale diavolului. Indiferent că vin din cer sau din pământ aceste zgomote ciudate, e un semn.

Până acum, de ce nu au fost aceste semne? Pentru că azi nimic nu mai e cum era. Albul e negru, azi, iar adevărul este minciună. Suntem în anii Apocalipsei, trebuie să ne schimbăm viața, iar Dumnezeu ne cheamă să facem voia lui”, ne-a declarat Mirel Vârtejanu, exclusiv pentru Impact.ro.

Citește și Cutremurele neobișnuite din județul Gorj, provocate de austrieci? Declarația controversată a unui fost ministru. „Eu nu am crezut”!

Urmăriți Impact.ro și pe
Simona Ecovoiu
Este reporter special în departamentul Exclusiv al Impact.ro. Absolventă a Liceului de Filologie-Istorie și a Facultății de Sociologie, a debutat în presa scrisă la Evenimentul Zilei, apoi a...