România vrea să recruteze 10.000 de persoane. „Noi am modificat această lege acum”

Ana Anitoiu 19.04.2022, 15:29
România vrea să recruteze 10.000 de persoane. „Noi am modificat această lege acum”

România vrea să recruteze aproximativ 10.000 de persoane în următorii patru-cinci ani. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Oficialul a precizat că situația cu care se confruntă Ucraina din 24 februarie i-a determinat pe mulți români să-și dorească să facă pregătire militară, pentru că „li s-a activat sentimentul patriotic”.

Vasile Dîncu, despre cât câștigă rezerviștii în prezent

Ministrul a spus că în domeniul apărării din România există două sisteme de voluntariat. Unul dintre acestea este cel de rezervişti voluntari. Aceştia fac un stagiu de pregătire ce durează aproximativ trei – patru luni.

„Apoi primesc o indemnizaţie, de exemplu, pentru perioada când sunt la instruire, înainte prin prima lege – noi am modificat această lege acum – era destul de mică, undeva în jur de 1.500 de lei era aceasta”, a spus Vasile Dîncu, luni seară, la Digi 24.

Potrivit ministrului Apărării Vasile Dîncu, în prezent, un rezervist primește aproximativ 3.000 de lei în perioada în care face instrucție. În plus rezerviștii pot obține alte beneficii, precum asigurări de sănătate.

Vasile Dîncu a menționat că în acest an a fost înregistrată o rezervă de locuri neocupate de anul trecut de 444 de locuri pentru rezervişti. Ministrul Apărării a adăugat că în prezent există la instituția pe care o reprezintă 1.400 de dosare.

Romania vrea sa recruteze 10.000 de persoane
Vasile Dincu. Foto: Inquam Photos/ Alexandra Pandrea

Cel de-al doilea tip de voluntariat în domeniul apărării din România

Ministrul a spus că cel de-al doilea sistem de voluntariat din domeniul apărării din România este pentru persoane cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani care își doresc să facă stagiul militar. Încă nu s-a stabilit ce indemnizație ar putea primi aceștia.

„Nu am stabilit încă acest lucru, suntem în studiu, suntem cu un proiect de lege pe care îl vom lansa săptămânile viitoare, au şi diferite drepturi, beneficiază de pregătire militară şi evident că au o cale directă în care se pot angaja apoi în zona soldaţilor profesionişti. (…)

În viitorii 4-5 ani ne gândim să aducem în zona aceasta de rezervă activă a Armatei în jur de 10.000 de voluntari pe această cale şi credem că vom reuşi să facem acest lucru pentru că şi aceste situaţii, situaţia asta din Ucraina şi această nesiguranţă a noastră pe foarte mulţi i-a incitat nu numai să-şi ia paşapoarte, ci pe uniii i-a incitat să facă pregătire militară pentru că li s-a activat şi sentimentul patriotic”, a spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a răspuns și la acuzația Rusiei conform căreia România a trimis mercenari în Ucraina, care să lupte de partea Kievului. Vasile Dîncu a spus că este vorba despre propaganda pe care o face Moscova, care încearcă să dea impresia că motivul pentru care nu are succes în războiul pe care l-a început pe 24 februarie este acela că există o coaliție mondială împotriva ei.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...