România, un pas mai aproape de Schengen. Mesajul trimis de la vârful Europei

Ana Anitoiu 03.02.2022, 14:09
România, un pas mai aproape de Schengen. Mesajul trimis de la vârful Europei

România este cu un pas mai aproape de aderarea la spațiul Schengen. Ministrul francez pentru Europa şi afaceri externe, Jean-Yves Le Drian, a spus joi că Franța, care deține preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene de la începutul lunii ianuarie, vrea extinderea acestuia, în timpul prezentului mandat.

Ce mesaj aduce România mai aproape de Schengen

Ministrul francez a făcut o declarație în favoarea aderării României la spațiul Schengen în cadrul unei conferințe comune cu ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu. Jean-Yves Le Drian a spus că există o „dispoziție foarte favorabilă” atât pentru țara noastră, cât și pentru Bulgaria și Croația.

„Aş aminti poziţia noastră, pe care o cunoaşteţi foarte bine. Este important să ne controlăm împreună frontierele. Spiritul Schengen – libera circulaţie – presupune controlul strâns al frontierelor, una nu merge fără cealaltă şi este esenţial să putem reforma Schengen în profunzime, mai întâi pentru a-i consolida guvernarea şi pentru a face astfel încât mecanismele de control să fie riguroase şi consolidate în toate dimensiunile lor.

Aceasta dorim să obţinem în cursul Preşedinţiei franceze şi aici intră şi dorinţa noastră de a extinde Schengen. Ştim că România este interesată de această extindere. Suntem într-o dispoziţie foarte favorabilă în această privinţă atât pentru România, cât şi pentru Bulgaria şi Croaţia”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

Romania, un pas mai aproape de Schengen. Mesajul trimis de la varful Europei
Romania, un pas mai aproape de Schengen

Ministrul de Interne, despre aderarea României la Schengen

Anul trecut, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Oficialul a spus că se așteaptă să fie făcute demersuri concrete în acest sens cât mai curând.

„România are un rol esenţial în arhitectura de securitate a UE. Este nevoie de un just echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE şi drepturile de care beneficiază.

După cum bine ştiţi, România îndeplineşte toate condiţiile pentru aderarea la Schengen şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii”, a declarat Lucian Bode.

Pentru ca România să intre în Schengen este nevoie de aprobarea Consiliului Uniunii Europene, după ce în luna iulie Parlamentul European a votat din nou în favoarea țării noastre și a Bulgariei. Cea din urmă instituție a cerut CE să ia fără întârziere decizia de a înlătura controalele la granițele interne terestre, maritime şi aeriene şi să le permită acestor ţări să se alăture cu drepturi depline spaţiului de liberă circulaţie.

Istoria spațiului Schengen își are originile la începutul anilor 1980, când fostul cancelar german Helmut Kohl a avut o întâlnire cu cu președintele Franței de la acea vreme, François Mitterand, la trecerea frontierei „Goldene Brenn” din apropiere de Saarbrücken. Cei doi au decis să elimine controalele dintre țările lor.

Ulterior, s-a ajuns la un acord intre Germania, Franța, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, pe nava „Astrid” pe râul Mosel, in dreptul unei mici localități de frontieră din Luxemburg, numită Schengen.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...