România TV, amenzi de mii de euro de la CNA. Postul TV a întrecut iar măsura

Ana Anitoiu 27.10.2021, 23:45
România TV, amenzi de mii de euro de la CNA. Postul TV a întrecut iar măsura

România TV a primit două amenzi ce însumează mii de euro de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA). Televiziunea a fost sancționată pentru un derapaj pe care l-a făcut cu privire la Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 al Capitalei, și pentru un altul referitor la șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), medicul Raed Arafat.

Ce amendă a primit România TV după ce a atacat-o pe Clotilde Armand

În total, România TV a fost amendată de CNA cu 45.000 de lei, adică aproximativ 9.000 de euro. Cea mai mare dintre cele două sancțiuni, în cuantum de 25.000 de lei, a fost dată pentru mai multe emisiuni în cadrul cărora Clotilde Armand a fost acuzată că a fraudat voturile din septembrie 2020. De altfel, aceasta nu este prima amendă pe care a primit-o RTV pentru acest subiect.

România TV a fost amendată pentru că a acuzat-o direct pe Clotilde Armand că a furat voturi, dar fără să prezinte dovezi în acest sens. Sancțiunea a fost dată și pentru că s-a făcut o întreagă campanie împotriva ei. De-a lungul timpului, mai mulți invitați de la PSD au vorbit în emisiuni despre strângerea de voturi pentru referendumul care ar urma să o demită pe Armand.

”Proces penal pentru Clotilde, acuzaţii grave; Documentul falsurilor şi abuzurilor lui Clotilde”, ”Proces penal pentru Clotilde Armand, acuzaţii grave; documentul falsurilor şi abuzurilor primăriţei franţuzoaice”, ”Clotilde cu bărbatul în clădirea cu voturile”

”Useriştii lui Clotilde filmaţi când iau banii”, ”Imagini bombă: Clotilde cu buletinele de vot în mână”, ”Bombă: Clotilde, prinsă că schimbă buletile de vot”, ”Imaginile după care Clotilde trebuie să demisioneze” și ”Clotilde pierde mandatul după renumărare”, au fost câteva dintre burtierele afișate de România TV.

Romania TV, amenzi de mii de euro de la CNA. Postul TV a intrecut iar masura
Clotilde Armand. Inquam Photos/ Octav Ganea

Gelu Vişan a spus, printre altele, că a fost vorba despre un ”furt organizat”, i-a numit pe membrii USR ”neomarxiști” și ”golani” și a spus despre ei că pot induce în eroare lumea.

”Cam de la început până unde am văzut emisiuni se fac acuzaţii de parcă ea ar fi sortat voturile. Cele mai multe acuzaţii sunt legate de furturile voturilor, pe care România TV le prezintă ca pe o certitudine”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.

Ce amendă a primit România TV după un derapaj ce l-a implicat pe Raed Arafat

România TV a mai primit o amendă de 20.000 de lei pentru o emisiune în care Raed Arafat a fost acuzat de Gelu Vișan că i-a ordonat unei clinici să ”iasă pozitive 20 de teste pentru Covid-19”. Acuzația a fost făcută în ediția din 23 august a emisiunii ”Punctul Culminant” moderată de Victor Ciutacu.

”Victore, fii atent! Este cineva, persoană publică, cunoscută, om serios, demnitar al României, care n-are curaj să spună la televizor şi de fiecare dată când ne întâlnim îmi spune: domne, hai să-ţi spun ceva, uite Arafat a trimis la clinica cutare, îmi spune cu nume şi prenume, eu nu spun că-i dă pe oamenii ăia afară, că ăia au vorbit, 20 de teste, cu condiţia ca toate să se întoarcă pozitive.”, a spus Gelu Vișan, potrivit paginademedia.ro.

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a criticat atât declarația lui Gelu Vișan, despre care a spus că este ”de ordin penal”, cât și lipsa de reacție a moderatorului Victor Ciutacu. El a adăugat că la o asemenea acuzație, România TV ar fi trebuit să încerce să afle dacă este adevărată afirmația și să revină asupra subiectului.