România trece brusc de la vară la toamnă. ANM a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe județe

Badea Violeta 08.09.2022, 14:42
România trece brusc de la vară la toamnă. ANM a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe județe

Un avertisment de cod galben de vreme rea, valabil în mai multe județe din țara noastră, a fost emis joi, 8 septembrie, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Experții au anunțat la ce fenomene ar trebui să ne așteptăm și care sunt zonele vizate!

Cod galben de vreme rea în mai multe zone din România. Până când este valabilă avertizarea ANM

În următoarele ore, vremea rea va pune stăpânire pe țara noastră, cel puțin asta indică informarea celor de la ANM. Avertismentul este valabil începând din această seară, de la ora 22:00, și până sâmbătă dimineață, la ora 10:00.

Avertismentul meteorologilor vizează Crişana, Maramureş şi nord-vestul Transilvaniei. În aceste zone sunt așteptate ploi torenţiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat grindină.

Cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, local 25-30 l/mp şi pe arii restrânse, 40-50 l/mp. Afectate vor fi județele Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Hunedoara, Maramureş, Sălaj şi Satu Mare.

Cod galben de vremea rea in Romania
Cod galben de vremea rea in Romania

Prognoza meteo pentru București

În zona Municipiului București, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla în general slab, în intervalul joi, 8 septembrie, ora 22:00 – vineri, 9 septembrie, ora 9:00.

Conform meteorologilor, locuitorii Capitalei ar trebui să se aștepte la valori minime cuprinse între 13 și 15 grade Celsius. Începând de vineri, 9 septembrie, vremea se încălzește din nou. Meteorologii anunță temperaturi de până la 32 de grade Celsius.

Noaptea apar câțiva nori și sunt posibile averse și descărcări electrice. Vântul va sufla slab și moderat. Valorile minime se vor încadra între 16 și 17 grade Celsius.

Cum va fi vremea în această toamnă

Pentru luna septembrie, directorul ANM, Elena Mateescu, anunță temperaturi mai mari decât cele specifice perioadei din calendar. Conform unei analize meteo pentru întregul continent european, toamna ar urma să fie caldă și secetoasă, dar specialistul nostru spune că e prea devreme să ne pronunțăm în privința întregului antimp de tomană.

„Experiența – cel puțin a ultimilor ani – ne-a arătat și ne-a adus frecvent în atenție faptul că toamnele au fost mai calde și ușor mai sărace în precipitații, așa cum a fost și toamna 2021.

Nu înseamnă că acest lucru va fi similar și în toamna 2022, dar debutul pare a fi cu o vreme mai caldă”, a spus Elena Mateescu, director general ANM, la Antena 3.

Citește și Cum va fi vremea în luna septembrie. Prognoza meteo 29 august – 26 septembrie anunță de când încep ploile!

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...