Pandemia a avut efecte negative, din păcate, asupra creșterii consumului de alcool, iar un studiu realizat la nivel internațional în anul 2019, plasa România pe primul loc, cel puțin în ceea ce privește consumul se bere între țările care nu se află în Europa Centrală.
Campaniile desfășurate de instituțiile statului nu au, din păcate, efectele scontate, mai ales în România. Medicul Tudor Ciuhodaru consideră că cel mai eficient mod de a combate consumul excesiv de alcool, mai ales în rândul tinerilor ar fi un program de educație pentru sănătate.
„Vorbesc în primul rând de educație pentru sănătate și o să spun pentru a mia oară, cea mai eficientă metodă de prevenție este să știm care sunt riscurile la care ne expunem în momentul în care consumăm inclusiv alcool, pentru că este un drog acceptat social, dar tot drog se cheamă.
Un psiholog celebru spunea că trebuie să știi să bei cu capul și nu cu stomacul. Aceste evaluări statistice pot avea o imagine mai apropiată de cea reală, pentru că situația consumului de alcool, deși vedem și statistici la nivel european, ceea ce spun eu din 2008, că trebuie să lăsăm pudibonderia și să vedem dincolo de vârful icebergului, adică ceea ce înseamnă consumul real de droguri și alcool, este o soluție eficientă.
Dacă vorbim despre prevenție, simpla împărțire a unor pliante pe la nu știu ce festival, are eficiență zero. Educația pentru sănătate, adăugat orelor de biologie, așa cum prevede și proiectul meu de lege depus de 1000 de ori în Parlamentul României, și ignorat cu desăvârșire de autorități, poate face diferența, pentru că este mult mai ușor să știi, și să acționezi atunci când știi la ce riscuri te expui, când știi efectele secundare.” a declarat Tudor Ciuhodaru în exclusivitate pentru impact.ro.
O altă problemă care trebuie abordată este cea a modului de intervenție în cazul intoxicațiilor care pot pune în pericol viața celor care au abuzat de alcool sau alte substanțe.
„La Iași înființasem împreună cu studenții un centru integrat de tratament de intoxicație, mai avem până când o să avem adevărate centre de toxicologie, acesta ar trebui să fie dublat de suport psihologic, de măsuri sociale, de o linie telefonică de suport, de asistență, dacă vreți, inclusiv din partea bisericii. A fost desființat din păcate acel sistem de monitorizare.”
O ședință de o oră la o clinică particulară ajunge până la 200-300 de lei în Capitală
„Cei care sunt într-o astfel de situație au probleme sociale importante și nu își vor permite niciodată un astfel de cost.” spune medicul.
Tudor Ciuhodaru a propus programul de educație pentru sănătate și în Parlamentul European, puteți urmări mai jos întregul discurs:
Datele Asociației Berarii României arată că românii sunt pe locul 6 în Uniunea Europeană la consumul de bere, cu un consum de 0,5 litri de bere la două zile, față de cehi, campionii acestui top, care consumă o bere zilnic. Însumat, asta înseamnă 85 de litri de bere pe an, adică echivalentul a peste 7 litri/lună. În ceea ce privește băuturile tari Letonia, Bulgaria și Lituania sunt pe primele locuri cu peste 5 litri anual în timp ce românii consumă puțin peste 2 litri pe an.
În 2019, cele mai recente date agregate de Eurostat, 8,4% din populația Uniunii Europene a consumat alcool zilnic, 28,8%, săptămânal, 22,8% lunar și 26,2% nu au consumat niciodată sau deloc în ultimele 12 luni.
Românii se aflau pe locul secund printre europeni, după danezi, în ceea de privește frecvența episoadelor de consum intens de alcool, cel puțin o dată pe lună, cu o pondere de 35%, față de media UE de 19%, și cel mai scăzut nivel, din Cipru, de 4%.
Unul dintre județele care se confruntă cu problema consumului de alcool excesiv este Vaslui. În acest sens Direcția de Sănătate Publică Vaslui pune accent deosebit în acestă zonă pe campania care se desfășoară luna aceasta la nivel național.
„În această perioadă, toată populația cu vârsta peste 18 ani are posibilitatea de a-și evalua consumul personal de alcool cu ajutorul chestionarului AUDIT, accesând linkul: https://testare.testareaudit.ro/#!/home. Nu există o «limită de siguranță» în ceea ce privește consumul de băuturi alcoolice!
Riscul de deteriorare a sănătății crește odată cu fiecare băutură alcoolică consumată! Consumul de alcool este a treia cauză de boală și deces prematur pentru populația generală, fiind responsabil la nivel mondial pentru mai mult de 200 de boli, după cum informează Organizația Mondială a Sănătății. În România, 80% din bărbați și 55% din femei sunt consumatori de alcool, iar 67% din bărbați și 31% din femei au un consum excesiv.
În anul 2017, nivelul mortalității datorate alcoolului a fost de 44,33 decese la 100.000 de locuitori în rândul populației de 15-49 ani, de 308 decese la 100.000 de locuitori la grupa de vârstă 50-59 ani și de 793 decese la 100.000 de locuitori la populația de peste 70 ani”, spun reprezentanții DSP Vaslui.
Campania este finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății și Educație pentru Sănătate. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.