România, sub coduri roșu și portocaliu de furtuni. Ce spun meteorologii despre aceste fenomene

Ana Anitoiu 10.06.2021, 19:55
România, sub coduri roșu și portocaliu de furtuni. Ce spun meteorologii despre aceste fenomene

România a intrat sub coduri roșu și portocaliu de furtuni. Meteorologii de la ANM au anunțat cât vor mai dura aceste fenomene și când vor putea spera românii să petreacă timp în aer liber, fără să mai aibă nevoie de umbrele.

Coduri roșu și portocaliu de furtuni în România

ANM a emis un cod roșu de furtuni în județul Mehedinți, în zona turistică de la Clisura Dunării. Acolo s-au strâns în două ore 50 de litri de apă pe metru pătrat, iar meteorologii au dat avertizări de Cod portocaliu și pentru vestul țării.

Conform specialiștilor de la Administrația Națională de Meteorologie, până la ora 23.00, cea mai mare parte a țării va rămâne sub cod galben de ploi. Meteorologii au anunțat averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină.

Romania, sub coduri rosu si portocaliu de furtuni. Ce spun meteorologii despre aceste fenomene
Oameni cu umbrele, pe timp de ploaie

Meteorolog ANM, despre furtunile din România

Un meteorolog de la ANM, Mihai Timu, a explicat că după ce va expira avertizarea de cod galben, va rămâne în vigoare una de vreme instabilă. Specialistul a atras atenția că nici în weekend nu va fi vreme frumoasă. Totuși, există și o veste bună – în ciuda ploilor, temperaturile vor fi ridicate, cu maxime de 21-29 de grade Celsius.

”Vom mai avea astfel de manifestări de instabilitate mâine după-amiază și poimâine după-amiază, în partea centrală și sudică a țării, incluzând zona de deal și de munte, dar pe arii restrânse și în restul teritoriului, urmând ca în noaptea de sâmbătă spre duminică și duminică să vorbim de manifestări aferente unui front atmosferic, nu vor mai fi doar după amiaza, vom avea și în noaptea de sâmbătă spre duminică, începutul zilei de duminică în vestul, centrul și nordul țării.

Ulterior, pe parcursul zilei, frontul va înainta pe partea de sud și sud-est. Ne mai așteptăm la câteva zile cu aceste fenomene de instabilitate atmosferică. Partea bună este că de data aceasta valorile termice se mențin în jurul normelor, adică maxime în jurul a 21-29 de grade”, a spus meteorologul.

Prognoza meteo pentru București

În București, potrivit prognozei emise de ANM, până duminică, 13 iunie, mai ales în cursul după-amiezelor, sunt așteptate ploi cu descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Aversele vor avea și caracter torențial.

”În intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 5…10 l/mp și izolat posibil peste 15…20 l/mp. Temperaturile maxime vor fi în general de 25…27 de grade, iar cele minime de 13…16 grade. Duminică (13 iunie), valorile termice vor fi în scădere astfel încât temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade”, arată prognoza ANM.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI