România, somată să dea 1% din PIB ca sprijin militar pentru Ucraina: „Ucraina are nevoie de mai multe arme”

Elena Avramescu 23.01.2023, 13:49
România, somată să dea 1% din PIB ca sprijin militar pentru Ucraina: „Ucraina are nevoie de mai multe arme”

În cursul zilei de astăzi, Estonia a făcut o propunere surprinzătoare, sugerând ca ţările UE să ofere 1% din PIB ca sprijin militar pentru Ucraina, pe motiv că țara greu încercată de război are nevoie de mai multe arme.

Ucraina poate să primească 1% din PIB-ul României ca sprijin militar

„Ucraina are nevoie de mai multe arme şi sper că astăzi vom putea da un impuls puternic pentru a putea mobiliza o nouă tranşă de resurse, în valoare de 500 de milioane de euro. Estonia va contribui la sprijinul militar al Ucrainei cu 1% din PIB-ul său şi invităm toate ţările să facă acelaşi lucru. Asta ar face diferenţa”, a spus ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, la sosirea sa la Consiliul Afaceri Externe al UE.

Se pare că România va cheltui pentru Apărare 2,5% din PIB, începând din 2023, ceea ce înseamnă că ar rămâne cu doar 1,5% din PIB în cazul în care s-ar aplica propunerea lui Reinsalu.

„Există o singură concluzie pe care trebuie să o căutăm: este victoria Ucrainei. Pentru aceasta, este imperativ să trimitem toate armele de care Ucraina are nevoie pentru a repinge frontul şi a-şi recuceri teritoriile. Rusia trebuie să înţeleagă că acest război se va termina rău pentru ei. Nu există nicio ieşire, Europa nu va sta deoparte. Rusia a început să piardă. Şi va pierde”, a declarat ministrul de externe lituanian, Gabrielius Landsbergis, la sosirea sa la şedinţa Consiliului Afaceri Externe.

De foarte mult timp, Ţările Baltice, Estonia, Letonia şi Lituania au păreri dure împotriva acţiunilor Rusiei.

Romania, somata sa dea 1% din PIB ca sprijin militar pentru Ucraina
Sprijin militar pentru Ucraina

Şeful Pentagonului anunţă noi ajutoare militare pentru Ucraina

În urmă cu câteva zile, șeful Pentagonului a anunţat că SUA urmează să ofere un nou sprijin militar pentru Ucraina, în timp ce Rusia rămâne fără muniţie. Astfel că miniştrii apărării şi înalţi responsabili militari din 50 de ţări s-au întâlnit sub coordonarea secretarului american al apărării Lloyd Austin, care a anunţat că Rusia rămâne fără armament şi că este cu ochii pe NATO.

„Acesta este un moment decisiv pentru Ucraina şi o decadă decisivă pentru lume așa ca nu faceți greşeli. Vom sprijini Ucraina pentru a se apăra cât timp este nevoie. Știm că Rusia este în continuare orientată către agresiune şi cucerire, omorând mulţi ucraineni nevinovaţi. Rusia rămâne fără muniție şi suferă pierderi importante şi se bazează pe puținii parteneri care au rămas. Este cu ochii pe noi”, a declarat Lloyd Austin.

În plus, şeful Pentagonului a anunțat că va oferi cel mai mare pachet de asistență militară pentru Ucraina, de la începutul războiului.

„Suntem mândri să anunțăm un nou pachet de armament pentru Ucraina care să o ajute pentru a se apăra. Acest nou pachet de asistență are o valoare de aproximativ 2,5 milioane de dolari şi este cel mai mare de până acum. Valoare ajutorului miliar va fi ridicată la 26,7 miliarde de dolari”, a afirmat secretarul american al apărării.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...