România și Bulgaria primesc undă verde pentru Schengen. Președintele Austriei: „Îndeplinesc criteriile de aderare”

Beatrice Dumitru 24.03.2023, 19:49
România și Bulgaria primesc undă verde pentru Schengen. Președintele Austriei: „Îndeplinesc criteriile de aderare”

Președintele Austriei Alexander Van der Bellen îl critică pe cancelarul Nehammer pentru că a blocat aderarea României și Bulgarie la Spațiul Schengen. Mai mult, acesta susține că cele două țări sunt pregătite să intre în spațiul de liberă circulație. „Sunt îngrijorat de reputația noastră”, a spus acesta.

Ce a spus președintele Austriei despre aderarea României la Schengen

România și Bulgaria au fost lăsate la poarta Schengen anul trecut, pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne. Austria a respins aderarea țării noastre la spațiul european de liberă circulație evocând probleme cu migrația ilegală. Acum, președintele austriac îl critică pe cancerul Karl Nehammer pentru veto-ul Schengen împotriva celor două state.

În perioada premergătoare summitului UE, președintele Austrie Alexander Van der Bellen se delimitează de cancelarul Karl Nehammer cu privire la veto-ul Schengen. Într-o întâlnire recentă cu ambasadorul UE Martin Selmayr, Van der Bellen a subliniat că România, la fel ca Bulgaria, este pregătită pentru aderarea la Schengen, adăugând că atitudinea guvernului de la Viena afectează „reputația Austriei”.

România și Bulgaria primesc undă verde pentru Schengen. Președintele Austriei: „Îndeplinesc criteriile de aderare”
România încearcă de 11 ani să intre în Schengen.

Desigur că trebuie să știm cine intră în UE și Austria, cine solicită azil. Și, bineînțeles, UE trebuie să-și controleze frontierele externe. România și Bulgaria îndeplinesc criteriile de aderare la Schengen. Sunt îngrijorat de reputația Austriei în rândul partenerilor noștri europeni”, a spus președintele Austriei, potrivit unei note a conversației transmise la cerere de cancelaria prezidențială către Kleine Zeitung.

Sper că o soluție poate ajuta în curând la calmarea situației”

Van der Bellen s-a referit în mod explicit la vocile critice din cercurile de afaceri din Austria în legătură cu decizia guvernului de la Viena.

Când companii cunoscute din Austria care activează cu succes în România spun că sunt preocupate de politica actuală austriacă, aceste voci ar trebui luate în serios. Este vorba despre comenzi reale, vânzări reale și locuri de muncă reale. Atât în ​​România, cât și aici, în Austria. În acest sens, sper că o soluție poate ajuta în curând la calmarea situației. Un „nu” este, de asemenea, un semnal greșit. Dacă le spunem acestor oameni acum: „Nu sunteți bineveniți”, atunci aceasta va pune în mișcare o evoluție care va avea consecințe negative pentru persoanele care au nevoie de îngrijire în Austria și pentru familiile lor”, a afirmat Van der Bellen.

Martin Selmayr, ambasadorul UE în Austria, a spus că aderarea la Schengen a României și Bulgariei ar „crește și mai mult securitatea, pentru că atunci frontierele externe ale acestor țări vor fi văzute ca o frontieră comună a UE”. Acesta a mai precizat că din 2023 va intra în vigoare Sistemul european de informații și autorizații de călătorie (Etias) și oricine dorește să intre în UE fără viză trebuie să completeze un formular în prealabil, similar cu ceea ce se face pentru SUA.

Europa este cel mai bogat și cel mai sigur continent din lume și va fi întotdeauna o destinație pentru imigranți. „Împărtășim această caracteristică cu alte continente, cum ar fi SUA”, a adăugat ambasadorul UE în Austria. Anul trecut, au fost înregistrate 330.000 de treceri ilegale ale frontierei în UE.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...