România şi Bulgaria au cea mai mică rată de vaccinare anticovid din UE. Motivul comun pentru care cetăţenii celor două ţări resping imunizarea

Cristian Cojocaru, Andrei Predoiu 02.10.2021, 14:43
România şi Bulgaria au cea mai mică rată de vaccinare anticovid din UE. Motivul comun pentru care cetăţenii celor două ţări resping imunizarea

Uniunea Europeană este lider mondial cu privire la imunizarea populației, având în vedere că trei sferturi dintre adulți sunt complet vaccinați. Potrivit unui clasament, România și Bulgaria au cea mai mică rată de vaccinare din UE.

România se numără printre țările cu cea mai mică rată de vaccinare anti-Covid

Cu toate că UE este lider în acest sens, administrarea vaccinului în diferitele țări aparținătoare blocului comunitar, este una disproporționată. Potrivit ECDC, țări precum Irlanda, Malta, Portugalia și Danemarca au reușit să vaccineze mai bine de 90% din populație, în timp ce pe ultimele locuri se află România și Bulgaria cu 33% din populație, respectiv 22%.

Această problemă nu există din cauza lipsei numărului de doze neccesare, în ambele țări fiind disponibile serurile de la Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson. Ceea ce duce la acest fenomen are legătură cu instabilitatea politică din cele două țări, determinându-i pe cetățeni să nu ia în considerare ideea de vaccinare.

”Toată lumea are numărul de vaccinuri disponibile. Oricine dorește să se vaccineze împotriva COVID-19 o poate face foarte ușor”, le-a spus jurnaliștilor de la CNN politologul bulgar, Ivan Krastev, care este și membru fondator al consiliului director al Consiliului European pentru Relaţii Externe.

Krastev a afirmat că Bulgaria se confruntă cu această respingere din partea populației din cauza instabilității politice, dar și a teoriilor conspirației care circulă în mediul online și lipsa de încredere a cetățenilor în autorități.

”Există un nivel ridicat de neîncredere, iar acest lucru este valabil atât pentru Bulgaria, cât şi pentru România. Inclusiv comunitatea medicală, de la medici la asistente, mulţi dintre aceștia ezită să se vaccineze, aşa că nu este deloc o surpriză că şi societatea în ansamblu manifestă o aversiune pentru vaccin”, a spus Krastev.

România rată vaccinare
Romania si Bulgaria au inregistrat numar record de cazuri de infectare cu Covid-19

Recoduri în România și Bulgaria cu privire la numărul de infectări

Cel de-al patrulea val de infectări vine cu înregistrări record al numărului de cazuri atât în România cât și în Bulgaria. Astfel, în România au fost raportate peste 45.000 de cazuri noi și peste 800 de decese, cifre similare cu cele arătate în vârful celui de-al doilea val al pandemiei, care a avut loc în luna aprilie.

ECDC a venit cu un avertisment la adresa țărilor care prezintă rate scăzute ale vaccinării, afirmând că urmează să înregistreze o creștere semnificativă a numărului de spitalizări precum și al deceselor dacă vor relaxa măsurile de sănătate publică.

„Într-un astfel de scenariu, din cauza circulației virusului foarte ridicată, procentul din populație care manifestă vulnerabilitate, dar este complet vaccinat, este de asemenea, expus riscului de a se confrunta cu noi infecții care să conducă la un rezultat sever”, a transmis ECDC.

Vecinii noștri bulgari urmează să organizeze în luna noiembrie cea de-a treia alegere parlamentară, acest lucru după ce anterioarele scrutine care au avut loc în lunile aprilie și respectiv iulie, nu au venit cu rezultate concrete pentru a forma un nou guvern. Astfel, țara este ținută într-un blocaj al campaniei electorale în ciuda faptului că o campanie de vaccinare este ceea ce are nevoie.

”A fost mult mai multă campanie electorală decât campanie pentru vaccinuri. Nici guvernul care a fost la putere, nici guvernul interimar nu au făcut din vaccinare o prioritate”, a punctat Krastev.

Urmăriți Impact.ro și pe