România se pregăteşte de război în Marea Neagră. Ce se întâmplă acum în Portul din Constanţa

Elena Avramescu, Ioana Constantin 27.02.2021, 14:55
România se pregăteşte de război în Marea Neagră. Ce se întâmplă acum în Portul din Constanţa

România se pregăteşte de războiul submarin în Marea Neagră. O flotă NATO de nave specializate în detecţia minelor şi a atacurilor de adâncime a intrat azi dimineaţă în Portul din Constanţa. De luni, vor ieşi în larg pentru o săptămână de manevre militare navale: vizate sunt capcanele explozive din adâncuri şi submarinele care pândesc orice vapor în Marea Neagră.

Cum se pregăteşte România pentru un război submarin

Minele marine sunt ucigaşii tăcuţi ai mărilor. Sunt încărcături explozive uriaşe, amplasate sub apă, care detonează la cea mai mică atingere. Deflagraţia este devastatoare pentru orice navă, militară sau civilă. Alianţa militară NATO are un grup de luptă împotriva minelor marine, iar de astăzi grupul operează în Marea Neagră.

Peste 700 de militari, din șase țări NATO au fost trimişi la Constanţa, şi nu întâmplător. Litoralul românesc al Marii Negre este frecvent împovărat de vreme cețoasă. În logica militară, ceața este un mediu ideal pentru operațiuni de plantare a minelor marine, iar sectorul de nord-vest al Mării Negre se intersectează cu linii dense de transport maritim şi porturi de o importanță economică majoră: Constanța, Varna sau Burgas.

„Scenariul principal presupune curățarea apelor naționale și internaționale de obiecte periculoase, ca să spunem așa; în speță de minele marine. Exercițiul cuprinde doua faze. Una în port, cu ateliere pe secțiuni, se pregătesc manevrele ce se vor face pe mare. În larg se execută exercițiul în sine. Se desfăşoară pe un scenariu fictiv secvențe de luptă împotriva minelor, acesta fiind motivul principal al exercuțiului, secvențe de luptă împotriva navelor, aviației şi submarinelor”, a explicat Gelu Pâstae – directorul manevrelor navale.

Acestea fiind datele pericolului, alianţa NATO a creat o forţă navală de vânătoare a minelor marine. Sunt nave specializate în asemenea misiuni, din diferite ţări, iar România a fost dintotdeauna un jucător de forţa când vine vorba de armele sub apă.

Într-un atac naval asupra unui litoral, geniştii marini sunt primii trimişi în luptă. Vânătorii de mine. Ei trebuie să cureţe calea navelor ce vin din spate, de orice pericol subacvatic exploziv. Rup minele, le ridică la suprafaţa şi le distrug. În spatele lor vin navele de atac.

România se pregăteşte de război în Marea Neagră
România se pregăteşte de război în Marea Neagră

Atacul aerian, scenariu în cazul unor acţiuni din partea Rusiei

Nu mai e un secret ca NATO se gândeşte la acţiuni din partea Rusiei când vine vorba de Marea Neagră şi a pregătit câteva scenarii de atac pentru manevrele navale care încep de luni. Atacul aerian este unul dintre ele.

„Din Marea Mediterană, de pe portavionul Charles de Gaulle, vom practica exerciţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă şi împotriva aviaţiei cu 4 avioane Rafale. Partenerii spanioli sunt prezenţi în exerciţiu şi de asemenea Forţele Aeriene Romane sunt prezente cu 4 aeronave F 16.

Suntem în apele teritoriale ale Mării Negre. Chiar dacă va fi o supraveghere din partea Rusiei, libertatea de navigație este asigurată de Froțele Navele Române prin navele aflate în exercițiu și prin participarea Grupării NATO de luptă permanentă şi partenerilor cu unități navale și aeriene implicate în exerciţiu”, a spus Mihal Panait – şeful statului major al forţelor navale.

„Situația securității la Marea Neagră este cunoscută. În special după agresiunea Rusiei și anexarea Crimeei. Să nu uităm de conflictele din Georgia și Republica Moldova. NATO și-a consolidat prezența în Marea Neagră prin prezența unor grupări NATO pentru a monitoriza traficul aerian și naval iar statele NATO riverane la Marea Neagră au dezvolat numeroase exerciții la care participă membrii NATO și partenerii lor.

Aeronavele de luptă din România, Franța și Spania vor asigura prezența inamicului iar marinarii de pe mare vor încerca să doboare acest inamic”, a declarat Cornel Pavel – purt de cuv MApN.

Bulgaria și-a anulat participarea în ultimul moment, din cauza mai multor marinari care au contactat COVID cu puțin timp înaintea plecării în misiunea de luptă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...