România se înarmează cu cele mai sofisticate arme din lume, CSAT a decis. Ce oficial NATO vine de urgență la București

Beatrice Dumitru 11.04.2023, 13:43
România se înarmează cu cele mai sofisticate arme din lume, CSAT a decis. Ce oficial NATO vine de urgență la București

Preşedintele Klaus Iohannis a condus şedinţa CSAT, la Palatul Cotroceni. Agenda reuniunii s-a axat pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre şi pe implicaţiile pentru România, în contextul celor mai recente evoluții pe fondul războiului din Ucraina. De asemenea, în CSAT s-a decis ca țara noastră să cumpere arme de ultimă generație. Ce avioane va achiziționa.

Ce avioane cumpără România

În cadrul ședinței CSAT a fost analizată dezvoltarea aviației militare a României. Realizarea unor capabilităţi operaționale de apărare aeriană robuste, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calității de stat membru NATO şi UE, cât și descurajării unei posibile agresiuni, reprezintă condiţia esenţială pentru îndeplinirea obiectivelor politicii de apărare a României, potrivit Administrației Prezidențiale.

Astfel, membrii CSAT au decis ca România să cumpere avioane de ultimă generație F-35. Avioanele, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional.

România se înarmează cu cele mai sofisticate arme din lume, CSAT a decis. Ce oficial NATO vine de urgență la București
România cumpără avioane F-35.

În acest sens, membrii Consiliului au aprobat Concepția de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”, notează CSAT.

Klaus Iohannis anunțase încă din februarie 2022 că România va achiziționa modelul F-35, avionul de generația a 5-a produs de Lockheed Martin.

Președintele Comitetului militar al NATO, vizită în România

În contextul războiului din Ucraina, președintele Comitetului militar al NATO vine de urgență în România. Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, se vor întâlni, miercuri, la sediul MApN, cu amiralul Robert Bauer, în cadrul vizitei pe care înaltul oficial aliat o desfăşoară în țara noastră, în perioada 11-14 aprilie.

În cadrul întâlnirii se va discuta despre situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, dinamica implementării măsurilor aliate de descurajare şi apărare a spaţiului euroatlantic, operaţiile şi misiunile NATO, precum şi evenimentele majore de instruire din acest an, conform unuii comunicat al MApN.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...