România se confruntă cu o nouă criză. Doar 4 din 10 români se află pe liste

Beatrice Dumitru 25.05.2022, 13:28
România se confruntă cu o nouă criză. Doar 4 din 10 români se află pe liste

Sistemul medical din România se confruntă cu o mare problemă în ultimii ani, iar medciii se tem că nu își vor mai putea face meseria. Spre deosebire de alte state din Europa, țara noastră nu a reușit să găsească soluții pentru această criză, care poate salva vieți omenești, și doar patru din zece români se află pe liste.

Criză în spitalele din România

Medicii din România sunt nevoiți să amâne operațiile din cauza crizei de sânge cu care se confruntă spitalele și susțin că după pandemie a crescut numărul intervențiilor chirurgicale programate. Centrul de Transfuzii din Capitală poate ajuta doar 60 de spitale, deși cererea este mult mai mare în comparație cu numărul donatorilor, notează Antena3.

La capitolul donare sânge România nu este un exemplu pozitiv, iar studiile arată că în țara noastră doar patru persoane din zece sunt înscrise pe lista donatorilor, în timp ce sângele donat poate trata în fiecare an un milion de pacienți. Din cauza acestei crize din spitale prea puțini oameni primesc sângele de care au nevoie. Astfel, una din trei persoane nu beneficiaza de transfuzii atunci cand are nevoie.

România se confruntă cu o nouă criză. Doar 4 din 10 români se află pe liste
România ocupă ultimele locuri din Europa la donarea de sânge.

Condiţiile în care o persoană poate dona sânge

Pierderea de sânge poate avea loc în cazul unor accidente rutiere sau casnice sau în cazul unei intervenții chirurgicale majore.

  • să aibă o stare bună de sănătate fizică şi psihică;
  • să aibă vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani;
  • să aibă greutate peste 50 kilograme la fete şi peste 60 kilograme la băieţi;
  • să nu aibă un istoric personal de boli cronice, infecto-contagioase sau psihice;
  • femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada de menstruație;
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 72 de ore înaintea donării;
  • să nu aibă intervenţii chirurgicale, tatuaje sau extracţii dentare recente.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

La o donare se recoltează într 450 ml – 500 ml de sânge, cantitate care se reface ca volum în câteva ore, iar celular în două săptămâni, iar după donare este recomandat ca persoana respectivă să crească consumul de lichide în primele 24 de ore.

Donatorii de sânge primesc o zi liberă de la locul de muncă, transport gratuit și șapte tichete de masă. România se află printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește donarea de sânge.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...