România, repetentă la protejarea pădurilor. Decizia Comisiei Europene

Raluca Juncu 02.07.2020, 20:54
România, repetentă la protejarea pădurilor. Decizia Comisiei Europene

Comisia Europeană (CE) declanșează proceduri de infringement pentru România din cauză neimplementării mai multor directive legate de mediu. Instituția solicită sancțiuni financiare pentru că România nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională, a prevederilor impuse de UE.

România, ultimatum de la UE privind exploatarea forestieră ilegală

Comisia Europeană dă România în judecată pentru că nu a intervenit în oprirea fenomenului de tăieri ilegale de păduri și nici în îmbunătățirea calității aerului și a protejării rețelelor Natura 2000.

Foto: unsplash.ro
Foto: unsplash.ro

„Comisia îndeamnă insistent România să pună în aplicare în mod corespunzător Regulamentul UE privind lemnul (Regulamentul (UE) nr. 995/2010), care interzice producerea şi introducerea pe piaţa UE a produselor obţinute din buşteni recoltaţi în mod ilegal. Autorităţile naţionale nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii şi să aplice sancţiuni corespunzătoare. Inconsecvenţele din legislaţia naţională nu permit autorităţilor române să verifice cantităţi mari de lemn recoltat ilegal”, se arată într-un comunicat de presă al reprezentanţilor Comisiei Europene, potrivit spotmedia.ro

CE trimite România în fața Curții de Justiție a UE (CJUE) și solicită sancțiuni financiare pentru că România nu a comunicat măsurile de transpunere în legislația națională a Directivei din 2015 privind mărcile (Directiva (UE) 2015/2436).

Statele membre au fost obligate să comunice aceste directive până la data de 14 ianuarie 2019. Autoritățile române mai primiseră un avertisment și în luna februarie a acestui an din cauză că nu a reușit să pună capăt exploatărilor forestiere ilegale.

„În temeiul acestei directive, statele membre au obligaţia de a propune situri UE de importanţă comunitară (SIC), care să fie apoi adăugate pe listele biogeografice ale UE. În termen de şase ani de la includerea pe listă, statele membre trebuie să stabilească obiective şi măsuri de conservare pentru a menţine sau a readuce speciile şi habitatele protejate la un stadiu corespunzător de conservare, desemnând respectivele SIC drept arii speciale de conservare (ASC). Aceste cerinţe sunt esenţiale pentru protecţia biodiversităţii în întreaga UE”, mai consemnează sursa citată.

În această situație se mai află și Spania care, de asemenea, nu a luat măsuri pentru a-şi proteja şi a-şi gestiona pădurile aflate pe siturile Natura 2000 de pe teritoriul său.

Urmăriți Impact.ro și pe