România primește o mână de ajutor pentru aderarea la Schengen. Statul care se implică în negocierile de la Viena

Stan Filon 13.01.2023, 12:57
România primește o mână de ajutor pentru aderarea la Schengen. Statul care se implică în negocierile de la Viena

România primește o mână de ajutor nesperat pentru aderarea la Schengen! Autoritățile din Grecia au lansat o inițiativă de sprijin pentru aderarea Bulgariei și a României, ia în acest sens ministrul grec pentru Migrație și Azil s-a deplasat la Viena!

România primește o mână de ajutor pentru aderarea la Schengen

Așadar, Grecia își oferă sprijinul pentru aderarea României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Ministrul pentru Migrație și Azil, Notis Mitarakis, a mers special la Viena pentru a discuta pe această temă cu cancelarul austriac Karl Nehammer, apoi a avut o întrevedere cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner.

Totodată, autoritățile elene au început discuțiile și cu președinția suedeză a Consiliului UE și cu Comisia Europeană, transmite publicația greacă Naftemporiki, pentru aderarea celor două țări la spațiul Schengen.

Romania primeste o mana de ajutor pentru aderarea la Schengen
Romania primeste o mana de ajutor pentru aderarea la Schengen

„Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia”

„Grecia ia inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la zona Schengen. Această extindere va avea beneficii directe și pentru Grecia, pe care o va uni rutier cu restul statelor membre ale Uniunii Europene”, a transmis oficialul elen.

Oficialul grec se va deplasa săptămâna viitoare la Sofia și București pentru a continua discuțiile privind rezolvarea nemulțumirilor care au dus la blocarea de către Viena a aderării, la consiliul JAI din 8 decembrie.

„Sunt probleme care trebuie rezolvate, în special aspecte legate de imigrație, protecția frontierelor noastre externe, o problemă care necesită o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în comunicare cu președinția suedeză și Comisia Europeană”, a mai precizat Mitarakis.

Suedia susține extinderea Schengen

După cum se știe, Austria și-a folosit la Consiliul JAI din 8 decembrie dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.

Ministrul austriac pentru afaceri europene preciza că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi aprobată de Viena atunci când Uniunea Europeană va face progrese pe politica privind migrația.

Suedia, țară care a preluat de la 1 ianuarie 2023 președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, a anunțat că susține aderarea României și Bulgariei la Schengen, dar a subliniat că nu va supune subiectul la vot decât după ce se va ajunge la un acord cu Austria și Olanda.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...