România, pe datorie: câți români se împrumută înainte de salariu și de ce nu reușesc să economisească

Alexandru Ioanid 19.09.2019, 11:12
România, pe datorie: câți români se împrumută înainte de salariu și de ce nu reușesc să economisească

Un studiu realizat la nivel european arată obiceiurile financiare ale românilor. Mulți dintre ei nu reușesc să pună nimic deoparte, în vreme ce alții ajung chiar să se împrumute la rude sau prieteni înainte de salariu, pentru că banii se duc mai repede decât și-ar dori.

Un studiu realizat la nivel european vine cu noi concluzii legate de obiceiurile financiare ale românilor. Potrivit acestei cercetări, 4 din 10 români se împrumută de la rude sau de la prieteni.

Asta pentru că banii pe care îi încasează se duc foarte repede și nu mai sunt suficienți până la data următorului salariu, arată Pro TV.

Câți români trăiesc pe datorie

Populația tânără a României scade alarmant. Câți copii s-au născut în 2019 și de ce trebuie să te îngrijorezi

Potrivit studiului comandat de ING, românii sunt în fruntea clasamentului atunci când vine vorba de împrumuturi de la rude sau prieteni. România e urmată, în acest top, de Turcia, Marea Britanie și Polonia.

  1. România – 42%
  2. Turcia – 31%
  3. Marea Britantie – 24%
  4. Polonia – 22%
  5. Franţa – 11%
  6. Luxemburg – 8%

Sociologii susțin că împrumuturile sunt specifice într-o țară a cărei economie nu e suficient de dezvoltată.

„Vorba aia românească, dacă vrei să testezi o prietenie cu adevărat, îi împrumuţi bani. Elementul acesta de împrumut între prieteni este specific mai degrabă ţărilor unde sărăcia este foarte mare. Suntem tributari ideii – cu ce m-am ales în viaţă, ce-am băut, ce-am mâncat ce am strâns în braţe… Uitând că de fapt cele trei elemente costa destul de mult”
Gelu Duminică, sociolog

Potrivit cercetării, 7 din 10 români rămân des fără bani.

  1. România 69%
  2. Turcia 58%
  3. Austria 55%
  4. Italia 54
  5. Germania 43
  6. Polonia 42
  7. Luxemburg 36

Economiștii susțin că românilor le lipsește educația financiară.

„Românul nu-şi pune mai întâi banul deoparte din economii, ci este mai degrabă într-o mentalitate, dacă îmi rămân bani al finalul lunii, îi pun deoparte, cel mai probabil nu-i vor rămâne”
Silva Jalea, reprezentant ING

Reprezentanții băncilor au și o regulă care poate fi pusă în aplicare de orice român care vrea să nu mai aibă probleme financiare. Din totalul veniturilor încasate într-o lună, jumătate ar trebui să meargă pe cheltuieli, 30% pe distracție, timp liber și diverse achiziții și 20% trebuie economisit.

Urmăriți Impact.ro și pe