România o sa primească un nou vaccin anti-COVID-19, adaptat tulpinilor care circulă în prezent. Rafila: „Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare“

Elena Avramescu 04.08.2022, 07:39
România o sa primească un nou vaccin anti-COVID-19, adaptat tulpinilor care circulă în prezent. Rafila: „Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare“

Odată cu noul val de Covid-19, valul 7, vine și un nou vaccin menit să ne protejeze, iar acesta o să ajungă în luna octombrie în România, după spusele ministrului Sănătății. În plus, noul vaccin o să fie adaptat tulpinilor care circulă în prezent.

Un nou vaccin anti-Covid-19, disponibil în România din octombrie

„Sper să avem succes cu o nouă campanie de vaccinare începând din luna octombrie, când sperăm să avem acces la noua variantă de vaccin, adaptată la tulpinile circulante”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a ținut să afirme că în ultimele 24 de ore, în țara noastră s-au înregistrat mai mult de 9.000 de noi cazuri de COVID în România, astfel că a sfătuit pe toată lumea să poarte masca în continuare, cel puțin în spațiile închise, şi să evite aglomeraţia pentru a se proteja cât mai bine de virus.

„Ieri am avut peste 11.000 de cazuri, dar comparativ cu săptămâna precedentă, în aceeaşi zi de marţi, au fost cu câteva sute de cazuri mai puţin. Astăzi avem puţin peste 9.000 de cazuri, din nou cu câteva sute de cazuri mai puţin decât în miercurea precedentă şi, dacă aceste cifre se vor confirma, la începutul săptămânii vitoare probabil că vom putea să discutăm despre stabilizarea creşterii numărului de cazuri în acest al şaselea val pandemic.

Lucrul ăsta însă nu ne poate lăsa fără reacţie, trebuie să continuăm să dezvoltăm asistenţa medicală ambulatorie, să asigurăm antivirale pacienţilor în ambulatoriu şi în spital, facem acest lucru, refacem stocurile de antivirale care deja s-au utilizat şi avem grijă să monitorizăm strict capacitatea de spitalizare, inclusiv în secţiile de Terapie Intensivă, care în momentul de faţă este de circa 17% la nivelul spitalizării COVID şi 15% la nivelul paturilor de Terapie Intensivă din totalul de paturi disponibile pentru pacienţii infectaţi cu COVID”, a mai spus Alexandru Rafila.

Doar o treime din cabinetele medicilor de familie au contract cu CJAS pentru vaccinarea anti-COVID
Vaccin anti-COVID. Foto: pexels.com

Alexandru Rafila, vești noi despre valul 7 de Covid-19

Ministrul sănătății a vorbit despre situația actuală a pandemiei în România, ținând cont varianta BA.5 a Omicron dominantă din valul 6 îngrijorează pe toată lumea. În plus, o să ne confruntăm și cu al 7-lea val de Covid, care este anunțat să apară spre sfârșitul acestui an.

„N-aș vrea să facem speculații, dar toată lumea menționează posibilitatea existenței unui nou val pandemic, spre sfârșitul anului, dacă una dintre tulpinile modificate care se transmite și mai ușor devine dominantă. Aceasta este ciclicitatea acestei infecții, ne-am obișnuit cu ea. Avem perioade de acalmie, perioade de transmitere susținută. Important este să nu avem cazuri grave și să oferim oamenilor asistență medicală ambulatorie și acces la antivirale în valurile pandemice.

E posibil și un val 7, dar nu vreau să speriem lumea, n-are niciun fel e rost. Trebuie să fim echilibrați. Important este să nu avem victime sau să fie cât mai puține”, a notat Alexandru Rafila.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...