România nu poate atrage fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR. Marcel Ciolacu: „Trebuie să avem simţul realităţii”

Elena Avramescu 06.10.2022, 12:58
România nu poate atrage fondurile pentru toate spitalele trecute în PNRR. Marcel Ciolacu: „Trebuie să avem simţul realităţii”

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a făcut o declarație în cursul zilei de astăzi, spunând că există șanse destul de mici ca statul român să poată atrage toate fondurile pentru spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare. Tocmai de aceea este extrem de important ca Guvernul să discute serios cu mediul privat pentru a stabili ce sume pot fi atrase de către sistemele public şi privat de sănătate.

Marcel Ciolacu, veste rea despre fondurile alocate spitalelor

„Trebuie să dimensionăm, să avem simţul realităţii asupra capacităţii administrative a statului român de a atrage toţi banii europeni, atât din fostul exerciţiu financiar, cât şi prin PNRR, cât şi prin viitorul exerciţiu financiar european. Nu trebuie să ne facem bugete şi să spunem că vom atrage toate sumele de investiţii publice ale statului pentru că nu vom reuşi acest lucru. România încă nu are capacitatea administrativă de a atrage toate aceste sume.

În acest moment, România ar trebui să atragă în jur de un miliard de euro pe lună. Atunci, trebuie cu Ministerul Fondurilor, domnul prim-ministru gândită acea porţiune pe care statul nu o poate atrage în marea infrastructură, indiferent de cât ar modifica legile de achiziţii şi ea trebuie redirecţionată către mediul privat”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Astfel că liderul PSD nu crede că statul român poate să facă ceva cât mai rapid ca să atragă toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare.

„Vă dau un singur exemplu. Vorbim de investiţiile din sistemul sanitar. Nu cred că statul român va avea capacitatea de a atrage toate fondurile pentru toate spitalele trecute prin PNRR sau prin exerciţiile financiare.

Acolo trebuie statul român să se aşeze la masă şi Guvernul României cu mediul privat şi să dimensioneze cu mediul privat ce sume pot fi atrase de către sistemul public de sănătate şi ce sume trebuie atrase către sistemul privat de sănătate”, a mai spus acesta.

Marcel Ciolacu ia in calcul varianta de a fi premier
Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, despre plafonarea prețului la energie

La sfârșitul lunii septembrie, liderul PSD a decis să vorbească despre plafonul pentru consumul de energie electrică, specificând că este nevoie să fie făcut în timp real.

„Plafonul este în discuție în acest moment în coaliție. Au fost mai multe propuneri. Nu le rețin pe cele ale ministrului Energiei. Ordonanța se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat. Săptămâna viitoare se va da raportul. Deja am convenit modificări pentru instituțiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar și pentru companiile de transport”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta a fost întrebat ce părere are cu privire la propunerea ca plafonarea să se raporteze la consumul din 2021, la care liderul PSD a spus că există mai multe variante, iar totul se raportează în timp real. Așa că nu este posibil să se ceară cetățenilor să se facă economie, ținând cont că vor beneficia de ea abia peste 12 luni.

„Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite”, a spus Marcel Ciolacu la Parlament.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...