România, mai aproape de raționalizare și pene de curent, ca pe vremea lui Ceaușescu

Gabriel Peneș 27.09.2022, 12:39
România, mai aproape de raționalizare și pene de curent, ca pe vremea lui Ceaușescu

România, mai aproape de raționalizare și pene de curent, ca pe vremea lui Ceaușescu. Criza energetică ce s-a abătut asupra Europei pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, „mușcă” din plin și din utilizatorii casnici obișnuiți, dar chiar și din furnizorii de energie. Aceștia din urmă au avertizat asupra consecințelor provocate de Ordonanța de Guvern din 1 septembrie, prin care au fost plafonate, până în iunie 2023, prețurile plătite de consumatorii casnici

România, mai aproape de raționalizare și pene de curent, ca pe vremea lui Ceaușescu

O Românie întunecată și înghețată este o imagine pe care cei de o anumită vârstă încă și-o amintesc și o poartă nu doar în memorie, dar chiar și în starea sănătății lor. o adevărată „apocalipsă” energetică riscă să se coboare asupra țării, ca și a întregii Europe, pe fondul războiului din Ucraina, în contextul diminuării sau chiar stopării exportului de gaze și de energie dinspre Rusia.

Guvernul a emis, la 1 septembrie, o ordonanță de urgență prin care a dorit reglementarea pieții de energie din România, inclusiv plafonarea prețului final al energiei electrice facturat consumatorilor finali. Dar, prin noua ordonanță, doar cei care au un consum lunar de 255 de kilowatti oră vor avea facturile compensate. Înainte, pragul era de 300 de kilowatti. Cu toate acestea, nici furnizorii de energie nu sunt încântați de efectele noilor norme date de guvern.

România, mai aproape de raționalizare și pene de curent, ca pe vremea lui Ceaușescu
Românii s-ar putea întoarce la lumina lumânărilor, așa cum se întâmpla adesea în anii ’80, când întreruperea curentului era o practică frecventă

Cele două opțiuni: „strângerea curelei” la consumul de energie sau întunericul

Un furnizor de energie a fost la un pas de a intra în incapacitate de plată, ceea ce ar duce în secunda doi la un blocaj general în toată piaţa, precum şi la măsuri de raţionalizare, de decontare a unor consumatori sau de blackout, a afirmat, luni, Laurenţiu Urluescu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă, scrie economica.net.

El a atras atenţia că se întâmplă lucruri grave în piaţă după 1 septembrie, de la intrarea în vigoare a OUG 119/2022, ce dorește reglementarea pieții de energie din România și stabilește plafonarea prețului final al energiei electrice facturat consumatorilor finali.

„Deja sunt probleme cu lichiditatea în piaţă, ca urmare a decontărilor întârziate, şi există un risc mare de apariţie a blocajelor financiare. Era cât pe-aci să avem un default (incapacitate de plată – n. r.), ceea ce înseamnă un blocaj financiar, ceea ce va duce în secunda doi la un blocaj general”, a spus Urluescu.

Un furnizor de energie, la un pas de intrarea în incapacitate de plată

El a spus că nu poate da nume de companii. Potrivit unor informaţii din piaţă, ar fi vorba despre Electrica Furnizare, mai scrie sursa citată.

„Nu pot să dau nume de companii, dar este vorba de unul dintre membrii noştri. Nu înseamnă că ceilalţi sunt în situaţie mai roz. Să nu uităm că, dacă unul pică, trage mai mulţi după el, îi trage şi pe ceilalţi. Toţi furnizorii sunt în corzi acum, orice bobârnac îi duce în prăpastie. Dacă un furnizor, nu mare, ci mediu, pică, pică şi cel de ultimă instanţă care îi preia clienţii. Ce se poate întâmpla? Raţionalizare sau blackout”, a completat preşedintele AFEER.

În opinia lui, este un risc mare ca România să se confrunte cu un deficit de energie şi gaze în piaţă. „O parte dintre consumatori vor trebui fie să reducă benevol consumul, fie să fie deconectaţi”, a susţinut Laurenţiu Urluescu. În plus, sistemul bancar nu mai finanţează companiile din energie.

„OUG 119 efectiv distruge piaţa. Furnizorii sunt reticenţi în a prelungi contractele sau a oferta clienţi noi, mai ales cei care beneficiază de plafonare”, a mai subliniat Urluescu. Totodată, ordonanţa duce la blocarea importurilor de electricitate şi gaze, ceea ce ar însemna că, în vârf de consum, să nu mai poată fi asigurată continuitatea în aprovizionare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....