România, la un pas de scenariul 3. Ce înseamnă și ce măsuri se vor lua împotriva coronavirusului

Redacția IMPACT 13.03.2020, 20:18
România, la un pas de scenariul 3. Ce înseamnă și ce măsuri se vor lua împotriva coronavirusului

În România, numărul îmbolnăvirilor a ajuns la 81, în timp ce șase persoane sunt vindecate. Alte 2298 de persoane se află în carantină. Măsurile de combatere a coronavirusului vor continua, în contextul în care România s-ar putea afla la un pas de a instaura un al treilea scenariu privind situația răspândirii COVID-19.

Aeroportul Henri Coandă, București. Foto: Inquam Photos/ George Calin
Aeroportul Henri Coandă, București. Foto: Inquam Photos/ George Calin

România se află în Scenariul 2

Pentru moment, România se află în scenariul cu numărul 2 privind situația coronavirusului. Una din primele măsuri în acest sens a fost decizia de închidere a unităților de învățământ, în perioada 11-22 martie. O altă hotărâre adoptată și transmisă populație de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a fost aceea de a sista toate evenimentele naționale cu mai mult de 100 de persoane. Ulterior, autoritățile au decis oprirea exportului de medicamente, în vreme ce turiștii români aflați în străinătate au fost rugați să-și micșoreze șederile și să revină în țară.

Ce ar presupune Scenariul 3

Imediat ce numărul îmbolnăvirilor va depăși cifra 100, autoritățile din România vor trece la Scenariul nr. 3, potrivit informațiilor furnizate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Această etapă include măsuri mai restrictive privind combaterea virusului

În privința numărului de îmbolnăviri, Scenariul 3 se va menține doar dacă se va ajunge la 2001 cazuri de persoane care întră în contact cu COVID-19. Important de precizat este faptul că odată cu debutul acestei etape se va putea instaura și un sistem de carantină care va avea loc la domiciliul persoanelor infectate, în contextul în care unitățile de primiri de bolnavi ar fi deja depășite la nivel de capacitate. De asemenea, există planuri chiar și ca hotelurile să devină centre ce carantină.
În privința spitalelor, România va suplimenta personalul medical și le va solicita și persoanelor care se află în zilele de odihnă să meargă la serviciu. Se vor lărgi și zonele de tratare a pacienților în unitățile spitalicești.

La nivel global, 140,214 de oameni au intrat în contact cu COVID-19, în vreme ce alte 5,123 de persoane și-au pierdut viața din cauza infectării cu coronavirusul. 70.733 de persoane s-au vindecat.

Urmăriți Impact.ro și pe