România își consolidează forța armată. Cine sunt cei vizați de proiectul de pregătire militară propus de MApN

Badea Violeta 06.07.2022, 07:19
România își consolidează forța armată. Cine sunt cei vizați de proiectul de pregătire militară propus de MApN

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a publicat, de curând, pe site-ul oficial al instituției, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii Legii 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare. Află din rândurile următoare cine sunt cei vizați!

Românii care ar putea face pregătire militară

Conform proiectului de lege al MApN, femeile și bărbații, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, ar putea face pregătire militară.

Aceste persoane ar putea solicita, pe timp de pace, participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni.

„Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi crearea cadrului legal privind participarea la programul de pregătire militară de bază a acestora.

Astfel, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen”, informează MApN.

Potrivit propunerii legislative, voluntarii vor beneficia, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, de cazare gratuită, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi, de asemenea, o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute.

Sondaj: 18% dintre romani s-ar refugia in alta tara in cazul unui conflict armat
MApN, lege noua pentru militari voluntari Foto: unsplash.com

Rezerviștii, chemați la datorie și pe timp de pace

MApN mai are în plan „crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”.

De asemenea, rezerviștii pot fi chemați la ordin, pe timp de pace. Aceștia ar trebui să participe la îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, conform nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...