România, între caniculă şi ploi torenţiale. Zonele în care temperaturile ajung la 34 de grade Celsius

Stan Filon 01.06.2022, 17:00
România, între caniculă şi ploi torenţiale. Zonele în care temperaturile ajung la 34 de grade Celsius

Vara a venit oficial în România, iar temperaturile caniculare sunt la un pas distanță. Meteorologii atrag atenția că urmează zile foarte calde, chiar dacă sunt anunțate ploi torențiale și vijelii. Temperaturile vor ajunge zilele acestea la 34 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi din ce în ce mai accentuat, mai ales din cauza umezelii care se află în aer, adusă de ploile recente, dar și de cele care vor urma, mai ales că a fost emis cod galben de ploi torențiale.

România, între caniculă şi ploi torenţiale

Meteorologii spun că românii vor avea parte de o vreme caniculară, vara aceasta, însă nu vor scăpa de ploi violente, de furtuni și nici de grindină. Aceștia spun că fenomele meteo extreme vor fi foarte frecvente vara aceasta, însă zilele vor fi caniculare. Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunțat că în primele zile ale lunii iunie vor fi temperaturi care vor ajunge chiar până la 34 de grade Celsius în zonele de câmpie.

Meteorologul atrage atenția asupra disconfortului termic, care va fi junul accentuat de umezeală din atmosferă. Cu toate acestea, românii vor avea parte de instabilitatea atmosferică accentuată, astfel că în continuare în mai multe zone din țară vor exista și ploi însoțite de fulgere și tunete, dar și grindină. Meteorologul a vorbit și despre fenomene meteo extreme.

Romania, intre canicula si ploi torentiale
Romania, intre canicula si ploi torentiale

Fenomene meteorologice extreme în România

„Este posibil să consemnăm deja în primele zile un disconfort relativ ridicat, având în vedere şi faptul că valori de temperaturi ridicate, asociate cu gradul mare de umezeală în atmosferă, vor determina această stare de disconfort termic (…) Căldura vine la pachet şi cu manifestări de instabilitate atmosferică accentuată. Chiar şi mâine contăm pe fenomene de instabilitate atmosferică în zonele montane, submontane, dar şi în partea de centru şi est a ţării. Nu excludem ca în următoarele trei luni fenomenele meteorologice să fie dintre cele mai extreme”, a spus directorul ANM la Antena 3.

Administrația Națională de Meteorologie a emis miercuri o avertizare cod galben de ploi torențiale și vijelii valabilă de la ora 12:00, până la ora 21:00. Meteorologii spun că vor avea loc în Carpații Meridionali, local în Moldova, precum și în nordul Munteniei, perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, averse torențiale, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantităţile de precipitații vor depăşi 20…30 l/mp şi izolat 40 l/mp. Avertizarea meteorologică este valabilă pentru 19 județe: Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Covasna, Brașov, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin.

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...