România începe să vaccineze și cu serul Moderna. Cine vor fi primele persoane care vor beneficia de el

Andreea Bisinicu, Badea Violeta 27.01.2021, 21:16
România începe să vaccineze și cu serul Moderna. Cine vor fi primele persoane care vor beneficia de el

Când vor începe românii să se vaccineze cu serul Moderna. Cine vor fi primele persoane care vor beneficia de el și când va începe etapa de imunizare a populației cu acest ser. Detaliile au fost dezvăluite într-un comunicat oficial transmis de cei de la Comitetul Național de Coordonare a Activității de Vaccinare. Când se vor prezenta românii în centrele de vaccinare din țară pentru a fi imunizați cu serul de la Moderna.

Când vor începe românii să se vaccineze cu serul Moderna

Veste bună pentru români. Autoritățile au anunțat, oficial, că vaccinul anti-COVID-19 fabricat de compania americană Moderna va fi folosit în campania de imunizare a populației din data de 1 februarie 2021. Centrele de vaccinare din România vor administra serul Moderna tuturor persoanelor care sunt programate pentru a primi vaccinul împotriva coronavirusului. De asemenea, toți cetățenii care nu s-au putut vaccina, deși au fost programate, vor fi reprogramate peste zece zile, iar vaccinarea lor va începe din data de 28 ianuarie.

„Începând cu data de 1 februarie a.c., la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile. Totodată, începând cu data de 28 ianuarie a.c., se pune în aplicare procesul de reprogramare a persoanelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria domenii esențiale”, se arată într-un comunicat al CNCAV, scriu cei de la digi24.ro

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare a populației împotriva virusului Sars-Cov-2 a declarat, cu puțin timp în urmă, că în primul trimestru România va primi 430.000 de doze Moderna, iar imunizarea cetățenilor României va putea începe din luna februarie 2021.

Când vor începe românii să se vaccineze cu serul Moderna
Când vor începe românii să se vaccineze cu serul Moderna

Din ce dată va începe campania de vaccinare a românilor cu serul Moderna

Persoanele care erau programate pe data de 28 ianuarie vor primi vaccinul Moderna pe 8 februarie, iar la rapel se vor prezenta după 28 de zile/o lună, mai exact pe data de 8 martie 2021.

„Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile. În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din Etapa a II-a din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial. CNCAV a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim. Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului”, se arată în comunicatul Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă după ședința de guvern din data de 26 ianuarie că România primește în fiecare săptămână 14.000 de doze de vaccin anti-Covid de la compania Moderna, dar acestea stau, momentan, în depozit. Imunizarea populației române cu serul fabricat de compania americană nu a început încă, în condițiile în care campania de vaccinare a întâmpinat dificultăți, la o lună de la lansare, din cauza faptului că au fost reduse dozele de vaccin împotriva coronavirusului livrate de Pfizer/BioNTech.

„De la Moderna primim 14.000 săptămânal. Nu le-am folosit pentru că erau prea puține, dar probabil vor fi cabinete de vaccinare unde va fi folosit vaccinul Moderna”, a declarat premierul Florin Cîțu, conform digi24.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe