România îl poate îmbogăți pe un francez de 80 de ani. Motivul pentru care pensionarul cere o adevărată avere

Andra Daoud 29.04.2022, 13:10
România îl poate îmbogăți pe un francez de 80 de ani. Motivul pentru care pensionarul cere o adevărată avere

Un pensionar francez în vârstă de 80 de ani s-ar putea îmbogăți de pe urma țării noastre. Octogenarul pretinde ca statul român să îi plătească peste 115 milioane de euro, potrivit presei franceze. În 2018, bătrânul a cumpărat un document care acum i-ar putea aduce o adevărată avere în conturi. El a cerut deja banii mai multor instituții din România, dar nu a primit un răspuns favorabil până acum.

Un francez de 80 de ani se poate îmbogăți de pe urma României

Bătrânul francez pe care țara noastră l-ar putea face mai bogat cu peste 115 milioane de euro locuiește în Aulnay-sous-Bois, iar în 2018 a făcut o investiție foarte inspirată. Francezul a plătit 300.000 de euro pentru un document a cărui valoare este imensă acum.

De meserie consilier juridic, francezul a cumpărat un titlu de stat, emis în 1929 de către statul român. În urma expertizei, s-a stabilit că Henri B., căci așa se numește francezul, ar putea pretinde de la statul român nu mai puțin de 115,88 milioane de euro.

Potrivit presei franceze, care a relatat povestea bărbatului, titlul la purtător ar fi fost emis de statul român pentru a achita o parte din datoriile țării. În 1929, atunci când a fost emis, titlul de stat valora „500 de franci de aur”. Pe document este trecută și o dobândă, așa se face că, aproape 100 de ani mai târziu, acesta a ajuns să valoreze o avere.

Nu doar octogenarul și avocatul său recunosc valoarea titlului de stat. Presa franceză scrie că și o societate financiară românească a validat valoarea actuală a documentului. Spre deosebire de alte titluri de stat, cel care se află în posesia lui Henri nu are o dată de valabilitate.

Romania il poate imbogati pe un francez de 80 de ani. Motivul pentru care pensionarul cere o adevarata avere
Titlul de stat ii poate aduce francezului peste 115 milioane de euro

Francezul încearcă de doi ani să intre în posesia banilor

Încă din 2020, bărbatul a contactat mai multe instituții din România pentru a intra în posesia banilor, însă fără succes. A primit un răspuns din partea Băncii Naționale a României, care i-a transmis că nu poate să autorizeze plata, pentru că nu este autoritate emitentă, titlul de stat fiind emis de statul român, prin Ministerul Finanțelor.

Sistemul politic și structura Guvernului s-au schimbat profund din 1929 până în prezent, motiv pentru care este dificil ca francezul să intre în posesia banilor pe care îi pretinde.

Henri s-a adresat și Ambasadei României din Franța, însă nu a primit nici de acolo un răspuns favorabil. Bătrânul și avocatul său sunt deciși însă să meargă până la capăt pentru a intra în posesia celor peste 115 milioane de euro. Avocatul a transmis presei franceze că se va adresa în continuare Ministerului Economiei și Finanțelor din Franța, apoi Curții Europene de Justiție, în ultimă fază.

Urmăriți Impact.ro și pe