România va găzdui pentru prima dată o reuniune formală a miniştrilor de Externe din ţările membre NATO! Evenimentul va avea loc la finalul lunii noiembrie 2022, la București. Capitala a mai găzduit în anul 2008 cel mai mare summit NATO.
Ministerul Afacerilor Externe va organiza în perioada 29-30 noiembrie 2022, la București, reuniunea miniştrilor afacerilor externe NATO. Potrivit MAE, evenimentul va avea loc la Palatul Parlamentului și va fi găzduit de ministrul Bogdan Aurescu, împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. Așadar, timp de două zile, la Bucureşti va avea loc o întâlnire formală între miniştrii de Externe din NATO, iar întâlnirea va avea propria sa siglă. Mai exact, aceasta reprezintă un colaj din logo-ul NATO și Arcul de Triumf stilizat.
La reuniunea de la București nu vor participa doar miniștri de externe NATO, ci au fost invitate și țări precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Finlanda, Suedia și Bosnia şi Herţegovina. Reuniunea va cuprinde patru sesiuni referitoare la implementarea deciziilor luate la summitul NATO de la Madrid, la războiul din Ucraina, securitatea energetică şi parteneri. România găzduieşte pentru prima oară o reuniune a miniştrilor de Externe din NATO, iar despre acest eveniment a vorbit ministrul Externelor, Bogdan Aurescu, încă din luna aprilie.
„Ştiri excelente după întâlnirea miniştrilor de Externe din NATO de azi: România va găzdui reuniunea formală a miniştrilor de Externe din NATO, pe 29 şi 30 noiembrie, la Bucureşti. Aştept să îi primesc pe aliaţii noştri în România, pe flancul estic, la prima reuniune a miniştrilor de Externe din NATO găzduită de România”, scria atunci şeful diplomaţiei române pe Twitter.
România a fost gazda celui mai mare summit NATO, între 2 și 4 aprilie 2008, eveniment desfășurat la Palatul Parlamentului, care a reunit aproape 3.000 de oficiali din 49 de țări: 26 state membre NATO și alte 23 semnatare ale Parteneriatului pentru Pace.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]La Summit au participat 26 de state membre, 23 de state partenere, înalţi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale şi ai statelor contributoare la operaţiunile NATO în Afganistan, la nivel de preşedinte (23 de state), prim -ministru (22 de state), ministru al afacerilor externe (7 state), ministru al apărării (Kazahstan) şi director politic (Irlanda).