România, gata să interzică acest tip de export. La vom ține în țară, vor fi mai multe locuri de muncă pentru români

Ana Anitoiu 15.10.2021, 16:45
România, gata să interzică acest tip de export. La vom ține în țară, vor fi mai multe locuri de muncă pentru români

România este gata să interzică un tip de export. În loc să fie transportată peste hotare, acest tip de marfă ar putea fi ținut în țară, urmând să fie create mai multe locuri de muncă pentru români.

Ce tip de export ar putea fi interzis în România

Mai mulți deputați și reprezentanți ai societății civile discută despre o nouă lege ce prevede interzicerea exportului de animale vii în România. De altfel, și Parlamentul European ar putea să propună restricţii pentru transportul de animale vii.

Această decizie ar putea fi luată în contextul în care în urmă cu doi ani au făcut înconjurul lumii imagini teribile cu peste 14.000 de oi decedate în Portul Midia. În fiecare an, aproape 1,7 milioane de oi vii sunt încărcate în camioane sau vapoare şi pleacă din țară spre alte state.

Romania, gata sa nterzica acest tip de export. La vom tine in tara, vor fi mai multe locuri de munca pentru romani
Nava cu oi scufundata in Portul Midia

Cum ar urma să fie create locuri de muncă pentru români

Conform activiștilor pentru protecția drepturilor animalelor, noua lege va veni în sprijinul economiei României. Peste 4.000 de locuri de muncă ar putea fi create în abatoarele din țară, unde animalele vii ar urma să fie tranșate înainte de a fi exportate.

“Interesele României sunt să oprească reputația proastă. Respectă interesul economic, am câştiga 46 milioane de euro anual.”, a spus directorul Animals International, Gabi Păun.

În plus, în abatoare s-ar respecta inclusiv cerințele de tranșare potrivit normelor religioase cerute de unele ţări musulmane, care sunt importatori foarte importanţi pentru România. Pentru ca totul să se desfășoare pe placul lor, abatoarele au angajaţi musulmani cu certificări speciale.

“Trebuie să înjunghie animalul cu capul spre Mecca şi să facă nişte rugăciuni.”, a explicat reprezentantul unei cooperative agricole, George Cățean.

Câteva ONG-uri au lansat o petiție online pentru a susține noua lege ce la început ar limita și mai târziu ar interzice de tot transportul de animale vii. În Parlament există deputați dispuși să propună această modificare pentru adoptare. Însă, aceștia vor să se convingă de faptul că sunt de acord și crescătorii de animale.

Europarlamentarii au recomandat ca animalele vii să nu fie transportate pe distanţe mai mari de opt ore. Ultimul cuvânt îl va avea Comisia Europeană, care le-ar putea impune decizia țărilor membre.

Epava cu oi moarte din Portul Midia a fost adusă la cheu la trei luni de la scufundare, pentru ca mai apoi animalele să fie duse la un incinerator din Tulcea. Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, s-a răsturnat la data de 24 noiembrie 2019, având la bord aproximativ 14.000 de oi, dintre care doar 254 au fost salvate de autorități.