România, fruntaşă într-un top îngrijorător. Cifrele o arată clar, nu există dubii

Beatrice Dumitru 08.05.2022, 16:48
România, fruntaşă într-un top îngrijorător. Cifrele o arată clar, nu există dubii

În ultimii zece ani speranța de viață la naștere a crescut la nivelul Uniunii Europene, dar în anii de pandemie s-a înregistrat un regres sau o stagnare pentru cele mai multe dintre statele blocul comunitar. Speranţa de viaţă în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de Covid-19, a informat biroul de statistică al UE. Iată cât de rău stă România la acest capitol.

Cele mai grave scăderi ale speranţei de viaţă

Datele preliminare pentru anul 2021 raportate de Eurostat arată că pandemia a avut un efect negativ asupra jumătate din statele membre ale Uniunii Europene, într-o comparaţie anuală faţă de 2020. Astfel speranţa de viaţă în blocul comunitar în 2021 era încă sub nivelul de dinaintea pandemiei de Covid-19, a informat biroul de statistică al UE.

Cele mai grave scăderi ale speranţei de viaţă au fost raportate pentru Slovacia şi Bulgaria, cu scăderi de -2,2 ani, urmate de Letonia cu -2,1 ani şi Estonia cu -2,0 ani. Dar comparația datelor înregistrate înainte de pandemie arată că speranța de viaţă a scăzut cel mai mult în Bulgaria, cu -3,7 ani, Slovacia, cu -3,0 ani, şi România, cu -2,7 ani. Trăim cu aproape trei ani mai puţin decât în 2019, scrie România Tv.

Media europeană a speranței de viață în 2019

Singurul stat din UE în care speranţa de viaţă a crescut cu +0,1 ani înainte de izbucnirea Covid-19 în Europa a fost Luxemburg. În perioada 2019 şi 2021, Eurostat nu a constatat nicio schimbare referitoare la speranţa de viaţă în Malta şi Suedia, dar speranţa de viaţă este în continuare negativă pentru toate celelalte state ale blocului comunitar.

Media europeană a speranței de viață la naștere era în 2019 de 81 de ani. În România, rata la bărbați era de 71,9 ani, iar la femei de 79,5 ani.

Eurostat defineşte speranţa de viaţă la naştere ca fiind numărul mediu de ani pe care un nou-născut i-ar trăi dacă ar fi expus la condiţiile actuale de mortalitate pe tot parcursul vieţii sale.

Un alt domeniu la care România este codașă în Europa se referă la competență digitală, unde este întrecută înclusiv de vecina Bulgaria, informează Eurostat. Cel mai bine la acest capitol se situează locuitorii din Țările de Jos și din Finlanda, iar la polul opus, cea mai mica pondere este înregistrată în România, 28%, urmată de Bulgaria și de Polonia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...