România, distrusă de inundaţii. Apă până la geamurile caselor, pensiuni luate de viitură, drumuri blocate

Iancu Andreea, Alexandrina Toader 21.07.2021, 12:45

Mai multe localități din România au fost măturate de viituri, după ce codurile ANM, care anunțau precipitații abundente, au fost în vigoare timp de mai multe zile la rând. Astfel, România a ajuns să fie distrusă de inundații. Apa a ajuns chiar și până la geamurile caselor, unele pensiuni au fost luate de viitură, în timp ce mai multe drumuri au fost blocate. Autoritățile au promis că îi vor despăgubi pe cei afectați de aceste catastrofe, însă deocamdată oamenii suferă după căminele pierdute.

România, distrusă de inundații. Mai multe localități au fost grav afectate de viitură

O nouă noapte în care ruperile de nori au dus la acumularea de precipitații și generarea unor inundații, care au lăsat România distrusă. Mai multe localități din județele Alba, Brașov, Prahova sau Argeș au fost afectate grav de viitură. Inundațiile puternice au distrus drumul de acces din satul Ocoliș, județul Alba, acolo unde ploile, care au durat mai bine de 12 ore, au adus oamenii la disperare. În ciuda faptului că apa le-a ajuns în locuințe, localnicii nu se gândesc să își părăsească casele.

– Se lucrează acum, au venit să scoată apa.
– Cât de mare e apa în cameră?
– Peste un metru.

În județul Argeș, aproximativ 60 de turiști, atât adulți cât și copii, au fost evacuați de către autorități, după ce drumul de acces spre zona de campare din Lerești a fost afectat de o viitură puternică. Nici stațiunile de pe Valea Prahovei nu au scăpat din calea apelor. La Bușteni și Sinaia, puhoaiele au măturat pensiuni, apa ajungând până la geam. Mai bine de o sută de gospodării au avut de suferit, iar oamenii ai căror case au rămas totuși în picioare, au aruncat tot ce aveau prin case și curți. Pârâul Izvorul Dorului a ieșit din albie și a avariat o mașină parcată aproape de mal. În plus, DN1 a fost, de asemenea, inundat.

A fost apa până la geam. Efectiv a intrat prin geamuri. Tot ce aveam prin șifonier, pline cu apă, lenjerii și alea. Dacă vă duceți afară 2 saci cu prosoape albe, care sunt de aruncat.

Din cauza viiturii a distrus tot ce înseamnă pe aici. De 40 de ani nu s-a întâmplat așa ceva.

Soția mea a făcut atac de panică, am reușit s-o scot pe geam și să o salvez, s-o duc la vecinul.

România, distrusă de inundații
Viitura a lovit mai multe localități din România

Un drum județean, distrus pe jumătate. Părinți cu copii, izolați pe munte

În județul Brașov, numeroase gospodării, subsoluri și străzi au fost inundate de ploaie. Trăsnetele au distrus acoperișurile a două case din localitățile Ohaba și Râșnov, care au luat foc. Din fericire, nu au existat victime. Pe de altă parte, viitura a măturat totul și în localitățile Zănoaga și Cheile Tătarului din Dâmboviţa. În plus, Drumul Județean 714 a fost distrus de acumularea de apă, care a adus de pe versanți zeci de arbori. Pompierii și echipele de salvare fac eforturi pentru a salva oamenii din calea apelor.

Și în stațiunea Durău din Neamț au avut loc misiuni contracronometru de salvare. Mai mulți părinți și copiii lor au fost izolați pe munte, după ce drumul din zonă a fost blocat. În Cluj, furtuna puternică a speriat oamenii aflați la terase. Scenariul acesta apocaliptic nu este nici pe departe aproape de final. Codul portocaliu de ploi și vijelii vizează 16 județe, mai multe localități fiind semnalizate cu alertă de inundații. Începând de mâine, furtunile ajung și în estul țării. Vremea bună se va resimți abia de la finalul săptămânii.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...