Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Ucraina a intrat în zona roșie, iar Olanda în cea galbenă

Ana Anitoiu 14.10.2021, 22:15
Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic. Ucraina a intrat în zona roșie, iar Olanda în cea galbenă

România se află în zona roșie, în contextul creșterii ratei de infectări cu SARS-CoV-2. Iată ce țările impun carantina pentru românii nevaccinaţi împotriva coronavirusului. Lista statelor cu risc epidemiologic a fost actualizată.

Ucraina a intrat în zona roșie, iar Olanda în cea galbenă

Update joi, 14 octombrie 2021. Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. În zona roșie, unde România se află în continuare, au intrat Ucraina și Gibraltar.

Pe lista galbenă au intrat, de pe cea verde: Olanda, Gabon, Montserrat, Insulele Virgine Britanice și Insulele Turks și Caicos. De pe cea roșie, au intrat: Albania, Botswana, Curaçao și Insulele Virgine ale Statelor Unite.

Pe lista verde au intrat: Elveția, Canada, Iordania, Kazahstan, Andorra, Groenlanda, Polinezia Franceză și Sao Tome și Principe.

Carantină obligatorie pentru românii nevaccinați

Testul Covid-19 nu îi mai poate scuti de carantină pe românii nevaccinați împotriva coronavirusului dacă vor să intre în Germania. Noua regulă intră în vigoare de la miezul nopţii.

”E nevoie de testul negativ, dar cu 10 zile de carantină, cu opţiunea de a se anunţa din a cincea zi la ministerul sănătăţii regional, din oraşul lui, şi să depună acolo o cerere pentru eliberare din carantină, ca să meargă la un medic sau un laborator care face al doilea test Covid.

Dacă rezultatul este negativ, el trebuie înregistrat tot la ministerul sănătăţii, care ulterior va decide încetarea carantinei”, a spus un jurnalist român din Germania, Erich Mocanu.

Romania, din nou pe lista rosie in Europa. Tarile care impun carantina pentru romanii nevaccinati
Romania se afla din nou pe lista rosie

De altfel, ministerul de Externe din Germania le-a recomandat cetățenilor să evite începând de duminică, 3 octombrie, călătoriile neesențiale în țara noastră. Comunicatul oficial ce a fost publicat pe site-ul diplomației federale a calificat România drept ”regiune de risc maxim”, din cauza incidenței ridicate a noilor cazuri de Covid-19.

Alte țări în care se aplică aceeași regulă

De asemenea, pentru românii nevaccinați ant-Covid-19 este obligatorie carantina pentru o perioadă între 10 și 14 zile, chiar și cu un test negativ, în mai multe țări din Europa.

Excepție de la această regulă fac: Slovacia, Lituania, Letonia, Norvegia şi Malta, unde pe lângă cei vaccinaţi anti-Covid-19 scapă de izolare şi cei care au trecut prin boală în ultimele şase luni.

În Islanda sunt reguli diferite. Înainte de îmbarcare, românii vaccinați împotriva coronavirusului trebuie să prezinte și un test Covid-19 negativ.

Pe de altă parte, Ucraina obligă fiecare cetăţean care intră pe teritoriu să aibă o asigurare medicală ce să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19, precum şi costurile cu carantina.

În plus, unele state precum Germania, Slovacia sau Lituania cer carantină chiar și pentru copiii cu vârsta sub 12 ani, în timp ce în Norvegia este suficient rezultatul negativ al unui test Covid-19.

”În cazul în care avem o escală în altă ţară, trebuie să ne interesăm, să fim foarte atenţi cu privire la normele pe care ţara respectivă le aplică pentru turiștii aflați în tranzit, pentru cei care fac escală în aeroportul respectiv. Trebuie să fim pregătiţi să fim supuşi la testări suplimentare.”, a atras atenția Ciprian Enea, consultant în turism.