România, din nou la coada clasamentului. Motivul pentru care Bucureștiul se află în topul orașelor europene de nelocuit

Ana Anitoiu 29.06.2022, 08:57
România, din nou la coada clasamentului. Motivul pentru care Bucureștiul se află în topul orașelor europene de nelocuit

România se află din nou la coada clasamentului. Specialiștii au explicat motivul pentru care Bucureștiul se situează în topul orașelor europene ce au ajuns să fie de nelocuit. Municipiul este depășit de doar patru alte capitale din Uniunea Europeană.

De ce este Bucureștiul în topul orașelor europene de nelocuit

Bucureștiul este a cincea cea mai poluată capitală europeană, după Varșovia, Zagreb, Atena și Sofia. Conform unui specialist în schimbări climatice și energie, Andrei Covatariu, a explicat că, în general, orașele reprezintă 72% din emisiile globale de monoxid carbon și alte gaze asociate.

„Acestea sunt accentuate de rata de urbanizare în creștere, care diferă de la geografie la geografie, dar Europa e într-o zonă ușor mai protejată, pentru că grija pentru mediu a început mai devreme aici”, a spus specialistul, pentru Digi24.

Motivul pentru care Bucurestiul se afla in topul oraselor europene de nelocuit
Arcul de Triumf din Bucuresti. Foto: unsplash.com

Care sunt motivele pentru care Bucureștiul este în această situație

Andrei Covatariu a explicat că la slaba calitate a aerului din București au contribuit mai mulți factori. Însă, traficul se numără printre cele mai mari probleme. Pe străzi circulă mașini foarte vechi. În țară, o medie a utilizării autoturismului este de aproape 17 ani, față de 11,8 ani la nivel european. În plus, sunt importate foarte multe mașini second-hand din vestul Europei.

„Există o nevoie foarte mare de încălzire în rândul populației urbane, iar problema nu e doar în București, ci și în alte orașe cu CET-urile care nu sunt utilizate la o rată atât de mare ca acum 20-25 de nai.

Sunt centrale pe gaz, eficiente dintr-un punct de vedere, dar care generează o poluare foarte mare. Vorbim și de arderi ilegale, ușor tipice estului Europei, din proximitatea urbanului și urbanului mare. Asta influențează extrem de mult calitatea aerului”, a adăugat specialistul.

Bucureștiul, sub media europeană la un detaliu important

De asemenea, el a precizat că Bucureștiul se află sub media europeană la un detaliu important. Mai exact, Capitala României are doar 7 metri pătrați de zonă verde publică pe cap de locuitor, spre deosebire de media europeană de 18 metri pătrați. Zonele verzi sunt importante pentru calitatea aerului.

Specialistul a mai spus că zona de planificare urbană este foarte importantă pentru următorii ani. Însă, aceasta vine cu un cost de timp și unul electoral. În plus, nu pot fi aplicate penalizări sau taxări mai mari pentru unele tipuri de motoare, deoarece populația încă are putere de cumpărare relativ redusă în comparație cu cea din vestul Europei.

Urmăriți Impact.ro și pe